Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Experter uppmanar till lugn när coronamutationer sprider sig i Danmark: "Vi ska inte dra förhastade slutsatser"

Från 2020
Minkfarm i Danmark med flagga på halvstång.
Bildtext Peter och Trine Brinkmann Nielsen har satt flaggan på halvstång invid deras minkfarm. De måste låta avliva sina 250 000 minkar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Danmark har stängt ned och avskärmat sju kommuner på Nordjylland, där det har spridit sig flera olika mutationer av coronaviruset från minkar, till människor. Mer än 200 personer har smittats. Sådana här mutationer var väntade och behöver inte vara farliga. WHO utreder nu saken.

Experter uppmanar till lugn när coronamutationer sprider sig i Danmark - de behöver inte vara farliga

2:34

I Danmark menar forskare att några av de mutationer man har analyserat skulle kunna vara mer motståndskraftiga mot ett kommande coronavirus-vaccin.

Analysen av de muterade coronavirusen i Danmark är gjord vid Statens serum institut SSI som lyder under det danska hälsoministeriet.

– Jämfört med det virus som inte har muterat så måste vi säga att några av de varianter vi analyserade hade en resistens mot de antikroppar man skapar, som ska bekämpa coronavirusets piggar, eller så kallade spike-protein, säger Anders Fomsgaard som är överläkare vid SSI.

Det här innebär alltså att ett vaccin kanske inte är så effektivt mot det muterade viruset.

Resultatet gäller en viss virusvariant som åtminstone 12 personer i Danmark har drabbats av.

Det har fyra olika mutationer i det såkallade spike-proteinet på coronavirusets yta. Just det stället på viruset ska de kommande coronavirusvaccinen angripa, och det kan därför vara illa.

Institutet för hälsa och välfärd: Mer information behövs

Mika Salminen, hälsosäkerhetsdirektör på Institutet för hälsa och välfärd, betonar ändå att det här inte är bekräftat av utomstående experter än.

– Det här är ju inte publicerade resultat som gått igenom någon slags akademisk förhandsgranskning än, så det är svårt att säga hur stark deras slutsats är, säger han och tillägger:

– Det som vi nu har fått reda på via våra egna vetenskapliga konsulter är att det nu inte är så jätteklart att de mutationer man har sett i de här fallen i Danmark skulle vara direkt farliga.

Mika Salminen tiedotustilaisuudessa
Bildtext Mika Salminen på hälsomyndigheten Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Han påpekar att man ser samma mutationer också annanstans i Europa, bland människor.

– Det är lite tidigt ännu. Vi ska inte dra förhastade slutsatser.

Han bedömer att man i Danmark har tagit det säkra före det osäkra.

– De första reaktionerna vi har fått från det vetenskapliga samfundet är att man kanske här har tagit det säkra före det osäkra, och varit extra försiktig. Jag tror att man inte ännu ska dra några långtgående slutsatser. Danskarna har gjort sin egen bedömning och det är förståeligt att de gör det som de själva tänker är bäst, säger Salminen.

Världshälsoorganisationen WHO ska göra riskbedömning

Världshälsoorganisationen WHO betonar i ett uttalande till Svenska Yle att det är normalt att virus muterar, och att man har flera experter som noggrant följer med förändringar i coronaviruset över hela världen.

Organisationen säger att man alltid är oroad när ett virus går från människor till djur och tillbaka. Varje gång det sker kan viruset mutera. Så vi vill stoppa sådana här möjligheter, säger man.

WHO konstaterar också att bevis från Danmark inte ännu har indikerat sådana förändringar i viruset som skulle påverka hur viruset sprider sig, hur allvarlig sjukdomen är eller hur lätt man kan bli smittad på nytt.

Man varnar för att det tills vidare handlar om relativt få fall i Danmark och att det behövs mer kunskap för att dra slutsatser om vad de danska minkrelaterade coronamutationerna kan betyda för covid-19 och de kommande coronavaccinen.

WHO uppger också att man kommer att följa med den danska forskningen och kommer att fortsätta samarbeta tätt med danska myndigheter för att få mer klarhet i situationen.

Minkrelaterade coronamutationer också i Nederländerna

I Nederländerna har man redan tidigare uppdagat flera mutationer av coronaviruset – också mutationer som har uppdagats hos minkar.

David Drexhage som är presskontakt vid Erasmus University Medical Center i Rotterdam i Nederländerna, där analyserna konkret har gjorts, berättar för Svenska Yle att de mutationerna ändå "inte upplevts vara ett lika stort problem som i Danmark".

Nederländerna har haft samma praxis som Finland nu också inför – nämligen att avliva alla minkar på de minkfarmer som drabbas av coronaviruset.

I Nederländerna har coronaviruset hittills uppdagats på 68 minkfarmar. I Sverige har man lagt märke till det på 18 minkfarmer.

Finland inleder snart coronatester på minkar i Österbotten.

Diskussion om artikeln