Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland sov vid en hörna och det straffade sig – nu krävs seger på hemmaplan för att nå historiskt VM

Från 2020
Uppdaterad 06.11.2020 22:10.
Serbien besegrade Finland i futsalkvalet - Spela upp på Arenan

Marko Prsic fick fri lejd i straffområdet och avgjorde det första mötet mellan Serbien och Finland i VM-kvalet i futsal. Därmed är det en liten fördel för Serbien när VM-biljettens öde ska avgöras i returmötet nästa vecka.

Finlands futsalherrar gjorde några sensationellt starka matcher i vintras och lyckades knipa en andraplats i kvalgruppen. Den placeringen gav laget en chans att knipa en historisk VM-biljett via playoff.

Två matcher mot Serbien avgör vilket av länderna som kvalificerar sig för VM som spelas i Litauen nästa höst.

Insatserna har aldrig varit så höga då Finland spelat tidigare och inför kvällens bortamatch betonade förbundskaptenen Mico Martic att det var via ett starkt försvarsspel och fasta situationer som man ska försöka ta slå ut Serbien.

I första halvleken stod de blåvita spelarna ofta rätt i positionerna och när Serbien, som spelade i VM 2012, väl kom till lägen så räddade målvakten Juha-Matti Savolainen.

Men halvvägs in i den andra halvleken tappade man markeringen totalt vid en hörna. Marko Prsic var helt fri när han styrde in segermålet.

Finland var inte ofarligt i matchen och det var framför allt Sergei Korsunov som skapade de farligaste chanserna. I den första halvleken tvingade han den serbiske målvakten Nemanja Momcilovic till en svettig spagaträddning, och strax efter paus hade han ett skott som gick tätt utanför stolpen.

Returmatchen spelas i Vanda på tisdag och då måste Finland vinna och göra minst två mål för att gå till VM.

Förutom värdlandet Litauen har Europa sex platser till VM. Kazakstan, Portugal, Ryssland och Spanien är redan kvalificerade.

Resultat:

Serbien – Finland 1–0 (0–0)
28.09 1–0 Marko Prsic