Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska statsepidemiologen Tegnell tror inte att en nedstängning av samhället biter på epidemin

Från 2020
Uppdaterad 07.11.2020 13:29.
anders tegnell
Bildtext Anders Tegnell är statsepidemiolog i Sverige
Bild: AFP / Lehtikuva

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att en nedstängning av samhället är ett effektivt sätt att minska smittspridningen. I går registrerades där ett rekordantal nya fall av covid-19 i Sverige.

I en intervju för Sveriges Television säger Tegnell att många länder som infört total nedstängning har hamnat i en ännu värre situation än Sverige.

– Många länder som haft kraftiga nedstängningar har hamnat i en ännu värre situation än Sverige. I många länder följer man uppenbarligen inte de här nedstängningarna speciellt väl.

Enligt Tegnell är det inte formen för restriktionerna som är det viktiga utan hur väl de biter på pandemin.

Tegnell påpekar att Sverige vidtog strikta restriktioner i våras. Man måste ändå veta vad man riktar restriktionerna mot, sade han. Återigen måste man väga för och nackdelar, säger han.

- I våras var minst en miljon svenskar ute och reste och att sätta alla dem i karantän hade varit katastrofalt för vår sjukvård till exempel.

Nedstängning kräver lagändring

En nedstängning av det svenska samhället skulle kräva en lagändring. I går sade socialminister Lena Hallengren (S) till SVT att Sverige inte kommer att lagstifta om en så kallad "lockdown" eller total nedstängning av landet.

– Jag ser inte framför mig att vi skulle stifta en lag som innebär att vi har total “lockdown”. Vi är ändå på väg att stänga ner stora delar av vårt samhälle, säger ministern.

I går på fredagen registrerade Sverige ett rekordantal nya fall av coronasmitta - 4 697 fall på ett dygn. Det är den högsta siffran som rapporterats på ett dygn i Sverige sedan pandemin började.