Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho om valet: Mycket av det som Trump införde blir bestående

Från 2020
Jussi Halla-aho på Sannfinländarnas partimöte.
Bildtext Jussi Halla-aho uttalade sig om det amerikanska presidentvalet i Yles program Morgonettan.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Sannfinländarnas ordförande, oppositionsledaren Jussi Halla-aho, anser att många förändringar som Trump införde i amerikansk politik blir bestående, som Kinapolitiken. Halla-aho gästade Yles program Morgonettan idag.

Halla-aho anser att för mycket fokus har lagts på Trumps osedvanliga sätt att kommunicera.

- Jag tycker att det är synd att all uppmärksamhet har handlat om hans lite oortodoxa sätt att tala. Han är en mycket otypisk president då det gäller beteende.

Halla-aho-säger att han är intresserad av Trumps politik i innehållsfrågor, vilka har fått mycket mindre uppmärksamhet enlig Sannfinländaren.

- Jag anser att Trump har lyft fram helt rätta globala frågor som handelspolitiken och Kinas dominans. Den politiska eliten i USA, oberoende av partifärg, har erkänt att frågan är viktig, säger Halla-aho.

- Alla väntar sig stora förändringar, att det sker något dramatiskt, när de har sluppit Trump. Men många förändringar som Trump införde är bestående. Det handlar om hur USA positionerar sig och fungerar i globala frågor. Biden kommer inte att ha något behov av att ändra på det, säger Halla-aho.

En del av Trumps uttalanden är "obetänksamma"

Joe Biden har ändå gjort klart att USA kommer att återansluta sig till exempelvis Parisavtalet om gemensamma klimatmål, om han blir vald.

Halla-aho fick också frågan om vad han anser om Trumps uttalanden om att demokraterna skulle försöka "stjäla" valet.

- Uttalandena är obetänksamma. Men man ska inte alltför lättvindigt ifrågasätta Trumpkampanjens rätt att gå till domstol om det uppstår oklarheter i rösträkningen, säger Halla-aho.

Diskussion om artikeln