Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronapandemin fortsätter att slå nya rekord i Europa

Från 2020
Uppdaterad 07.11.2020 14:54.
Coronatestning
Bildtext Här pågår coronatestning i Memmingen i södra Tyskland
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera europeiska länder fortsätter att registrera rekordantal nya coronasmittade, bland dem Tyskland, Österrike och Polen. I Frankrike patrullerar polis gatorna.

Den tyska folkhälsomyndigheten Robert Koch-institutet rapporterade på lördagen om 23 300 nya fall av coronasmitta det senaste dygnet. Därmed slår Tyskland det senaste dygnsrekordet under pandemin - 21 500.

130 nya dödsfall i covid-19 har registrerats i Tyskland - också här går trenden uppåt.

Tyskland har skärpt restriktionerna för att hindra att sjukvården överbelastas.

I måndags infördes partiell nedstängning av landet. Barer och restauranger, gym och andra fritidslokaler håller stängt. Bara butiker och skolor får ha öppet.

Också Österrike meddelar om rekordmånga nya fall det senaste dygnet. Myndigheterna har registrerat över 8 400 smittfall, och 37 dödsfall i covid-19 det senaste dygnet.

Nytt rekord också i Polen

Polen rapporterade på lördagen över 27 800 nya smittade under det senaste dygnet. Också i Polen införs nya restriktioner - teatrar, museer och många butiker tvingas stänga.

På fredagen registrerade de polska myndigheterna 445 avlidna i covid-19 under ett enda dygn. Det håller också på att bli ont om bäddplatser, respiratorer och personal på sjukhusen.

Fallen ökar också i Frankrike

Frankrike meddelade om ett rekordantal fall i går, på fredagen - 60 486. Det är den högsta dygnssiffran sedan pandemin började.

Också dödsfallen i covid-19 ökar i Frankrike. På fredagen rapporterades 828 nya dödsfall. Totalt har coronaviruset skördat 39 000 människors liv i Frankrike.

Efter nedstängningen, som ska vara i en månad, har polisen börjat kontrollera att folk faktiskt har giltig orsak att röra sig längre bort än en kilometer från sina hem.

Här kontrollerar fransk polis i en nattlig räd att folk har tillstånd att röra sig - Spela upp på Arenan

Enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten har Finland fortfarande det lägsta incidenstalet i Europa - 52,8. Högst är siffran i Tjeckien där det finns över 1 550 fall per 100 000 invånare och två veckor.

Här hemma har Institutet för hälsa och välfärd inte gett ut några nya siffror för Finlands del i dag. Det beror på ett tekniskt fel i rapporteringen mellan sjukvårdsdistrikten och THL.

Storbritannien stoppar inresa från Danmark

Storbritannien har för sin del reagerat på nyheterna från Danmark om att människor smittats av ett muterat coronavirus via minkar.

Nu förbjuds all inresa från Danmark förutom för brittiska medborgare.

Den danska folkhälsomyndigheten Statens Serum Institut meddelade på torsdagen att 12 personer smittats av det muterade viruset. Landets alla 15-17 miljoner minkar avlivas.

På lördagen rapporterade Världshälsoorganisationen WHO att åtminstone fem andra länder har registrerat coronavirus på sina minkfarmer: Sverige, Italien, USA, Nederländerna och Spanien.

Diskussion om artikeln