Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chefsläkaren för det sibiriska sjukhus som vårdade Navalnyj blir befordrad

Från 2020
Chefsläkaren Alexander Murachovskij omgiven av journalister den 21.8 då Navalnyj ännu vårdades i Omsk.
Bildtext Chefsläkaren Alexander Murachovskij omgiven av journalister den 21.8 då Navalnyj ännu vårdades i Omsk.
Bild: EPA-EFE/MAXIM KARMAYEV

Chefsläkaren för det sjukhus i Omsk, som vårdade Aleksej Navalnyj innan Kremlkritikern flögs till Tyskland för vård, har belönats. Alexander Murachovskij har befordrats till chef för hela regionens hälsovårdsmyndighet. Navalnyj kallar honom för en "ljugande nolla".

Alexander Murachovskij, 44, har alltså utnämnts till chef för Omsk-regionens hälsovårdsmyndighet. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj insjuknade plötsligt på ett flyg från sibiriska Tomsk till Moskva i augusti, inför de ryska lokalvalen. Planet gjorde en nödlandning i Omsk, där Navalnyj vårdades på ett sjukhus några dagar innan han flyttades till Tyskland för vård vid Charité-sjukhuset i Berlin.

De tyska läkarna konstaterade snabbt att Navalnyj blivit förgiftad. Flera europeiska laboratorier och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPWC) har hittat spår av ett nervgift som hör till novitjok-gruppen.

Murachovskij och hans team har hela tiden avvisat uppgifterna om förgiftning. Så sent som i går, på fredagen, uppgav regionala myndigheter att läkarna i Omsk kommit fram till att Navalnyj led av bukspottkörtelinflammation och problem med ämnesomsättningen.

"Du ljuger, förfalskar testresultat....."

Navalnyj finns kvar i Berlin. Han fick lämna sjukhuset i slutet av september. Navalnyj kommenterar Murachovskijs befordran på Twitter idag.

"Du ljuger, förfalskar testresultat och är beredd att tjäna dina överordnade på alla tänkbara sätt. Då blir du belönad och befordrad..."

Navalnyj tillägger att nu är hälsovården i regionen, med ungefär två miljoner människor, i händerna på en "ljugande nolla" som inte förstår sig på medicin.

Källor: AFP, Twitter

Diskussion om artikeln