Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Skattedagen, coronamutationer och konspirationsteorier

Från 2020
Två minkar i en bur i Danmark.
Bildtext I Danmark har coronavirus överförts från minkar till människor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

God lördagskväll! Här kommer lite veckoslutsläsning.

Hur mycket tjänar du? Jämför dig med resten av Finlands skattebetalare

Den 3.11 var det åter dags för den årliga skattedagen. Medierna rapporterar om inkomsttoppens skatteuppgifter och man lyfter upp de personer som betalade mest skatt det gångna året. För det mesta handlar rapporteringen om en bråkdel av alla 5,1 miljoner skattebetalare i Finland. Vet du om du tjänar mer eller mindre än andra skattebetalare?

Sedlar i en plånbok.
Bildtext Hur mycket tjänar du?
Bild: Tiina Jutila / Yle

Experter uppmanar till lugn när coronamutationer sprider sig i Danmark: "Vi ska inte dra förhastade slutsatser"

Danmark har stängt ned och avskärmat sju kommuner på Nordjylland, där det har spridit sig flera olika mutationer av coronaviruset från minkar till människor. Fler än 200 personer har smittats. Sådana här mutationer var väntade och behöver inte vara farliga. WHO utreder nu saken.

Minkfarm i Danmark med flagga på halvstång.
Bildtext Peter och Trine Brinkmann Nielsen har satt flaggan på halvstång invid deras minkfarm. De måste låta avliva sina 250 000 minkar.
Bild: AFP / Lehtikuva

En kvinna från Helsingfors berättar hur hon råkade i klorna på QAnon – konspirationsteorin samlar anhängare med bland annat retorik om upplysning

När mannen började tala om upplysning och meditation var den 49-åriga kvinnan såld. Hon började tro på QAnons konspirationsteorier. De i grunden högerextrema och antisemitiska konspirationsteorierna rekryterar nu anhängare till “kampen mellan ljus och mörker”.

Vaalitilaisuuden yleisössä joukko ihmisiä pitää esillä kylttejä, joissa lukee "We are Q" eli "Me olemme Q".
Bildtext Enligt QAnon teorin styrs händelserna i världen av en illasinnad elit som tar barn som slavar och som, nu senast, är ansvarig för den pågående pandemin.
Bild: Paul Hennessy / Alamy / AOP

Sanningen bakom siffrorna – att livnära sig på idrott är få förunnat i Finland: ”Har ändå aldrig känt att jag skulle behöva sluta”

Samtidigt som ishockeyproffsen kan livnära sig enbart på idrotten är verkligheten i största delen av Idrottsfinland den motsatta. Och inte ens de som kunde tänka långsiktigt gör nödvändigtvis det.

Pelaaja hakemassa palloa maalista.
Bildtext Att få ihop tillräckligt mycket pengar genom idrotten för att helhjärtat kunna satsa på att bli starkare, snabbare eller målfarligare är något man måste tänka på ett år i taget.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

"Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om en sådan resa – fotbollen har gett mig mer än jag kan vara tacksam för"

När Ode Fulutudilu var tio år lämnades hon ensam i Sydafrika, dit familjen flytt undan krigshärjade Kongo. Det som såg ut som en katastrof kom istället att bli räddningen. Nu kan hon föra Åland United till ligaguld.

Ode poserar i solskenet vid segelfartyget Pommern
Bildtext Ode Fulutudilu, stjärnanfallare i Åland United.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Diskussion om artikeln