Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Därför dröjer valresultatet: Jämnt resultat, rekordhögt valdeltagande och invecklade poströstningsregler

Från 2020
Valarbetare sitter runt bord och räknar röster.
Bildtext Valarbetare i Gwinnett County i delstaten Georgia processar röster.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett snabbt och klart resultat skulle vara till fördel för demokratin, men att deklarera ett felaktigt resultat skulle också vara skadligt, säger Mika Aaltola, direktör för Utrikespolitiska institutet.

De amerikanska nyhetsmedierna väntar på att resultatet är säkert innan de vågar kora en vinnare, tror Mika Aaltola.

- För att utropa en vinnare räcker det inte att vinnaren är sannolik. Oddsen för ett annat resultat ska vara obetydliga, säger Aaltola.

Det är därför valresultatet dröjer trots att Demokraternas Joe Biden har tagit ledningen i många av de avgörande delstaterna där rösträkningen fortfarande pågår, såsom i Pennsylvania, Georgia och i Arizona.

Egentligen pågår rösträkningen fortfarande överallt. Enligt uppskattningar återstår ännu miljoner röster bara i delstaten Kalifornien.

Skillnaden mellan kandidaterna är ändå så stor att man kan deklarera en vinnare.

Pennsylvania avgör

Just nu har Donald Trump 213 elektorsröster och Joe Biden 253. En del av de amerikanska medierna har utropat Biden till segrare också i Arizona, men med sina elva elektorsröster räcker Arizona inte för att Biden ska nå gränsen på 270 elektorsröster.

Mika Aaltola väntar nu på att avgörandet kommer i Pennsylvania. Om Biden vinner där går han över 270-strecket.

- Då har Trump inte längre någon möjlighet att vinna.

I Pennsylvania tvistar man emellertid över röster som anlänt efter valdagen och som ännu inte räknats. Enligt Aaltola handlar det om röster som sannolikt gynnar Demokraterna.

Biden leder rösträkningen också i Georgia och i Nevada. Georgia väntas räkna om rösterna på grund av det jämna läget och i Nevada kan rösträkningen dröja ännu i flera dagar.

Många utmaningar i att räkna poströsterna

En orsak till att rösträkningen går långsamt är framför allt att rekordmånga poströstat i år på grund av coronaepidemin.

Enligt Markku Ruotsila, USA-expert och docent vid Helsingfors universitet, har största delen av delstaterna inte resurser att processa poströsterna snabbare.

- Rösträkningen sker på distriktsnivå och det finns ett begränsat antal personer som räknar röster, säger Ruotsila.

Poströsterna är ett helt eget kapitel i det här valet. Till exempel i Pennsylvania stipulerar delstatens lagstiftning att poströsterna får räknas först efter att rösterna från själva valdagen har räknats.

Trump har utlyst sig själv till vinnare utifrån valdagsrösterna, även om rösträkningen fortfarande pågick.

Det finns också en del tekniska problem med poströstningen. För att undvika valfusk måste valarbetarna kolla om underskrifterna på röstsedeln, dess kuvert och delstatens register motsvarar varandra.

- Bara det här tar mycket tid. Man måste gå igenom rösterna väldigt noga.

Reglerna för när poströstsedeln måste anlända varierar också mellan delstaterna. I vissa räcker det att rösten är poststämplad på valdagen.

- Men så återstår ännu frågan vad man gör med poströsterna som man inte poststämplat, säger Aaltola.

En valarbetare granskar en valsedel.
Bildtext En valarbetare i Georgia granskar en valsedel. Just nu jobbar man bland annat med att verifiera röster.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rekordmånga amerikaner röstade

En faktor som förlänger rösträkningen är att valdeltagandet ökat. Både Trump och Biden har enligt fredagens rösträkning fått minst 70 miljoner röster.

Det här är inte bara mer än för fyra år sedan, men också alla tiders rekord. Tidigare rekordet var år 2008, då Barack Obama fick 69,5 miljoner röster - nästan 10 miljoner fler än John McCain.

- I det här valet har båda kandidaterna, både vinnaren och förloraren, fått fler röster än någon i USA:s historia, säger Ruotsila.

Halva Amerika blir besviken

Nyhetsmediernas roll i att utropa vinnaren är traditionellt viktig eftersom de normalt kan ge ett resultat utifrån sina egna beräkningar redan under valkvällen.

Att få ett snabbt och tydligt resultat skulle vara till fördel för demokratin. Men för nyhetskanalerna är situationen eldfängd: Att utropa fel vinnare kan vara skadligt.

- Ju längre det tar att få ett resultat, desto mer stödjer situationen Trumps oerhörda påstående om valfusk.

Både Aaltola och Ruotsila befarar att ju längre det här mellanläget fortsätter, desto mer växer risken för rädsla och oroligheter i landet.

Ruotsila säger att båda kandidaternas anhängare anser att hela landets framtid hänger på valresultatet.

- Vad det slutliga valresultatet än blir kommer hälften av amerikanerna att vara mycket missnöjda och rädda.

Valresultatet och amerikanernas acceptans av det fördröjs också av att Trumpslägret strävar efter att starta rättsprocesser.

- Vad än tv-kanalerna deklarerar för resultat i dag, i morgonen eller i övermorgon kommer kampen att fortsätta i rätten i många veckor, säger Ruotsila.

Källa: STT