Fler än någonsin vistas i skärgården - många bor nu på stugan året om
Aldrig tidigare har så många människor vistats i skärgårdsområdena i Finland som just nu, trots att antalet fast bosatta minskat under en längre tid.
Det är många personer som äger fritidshus i skärgården som bor en allt större del av året på stugan. En del använder stugan året om trots att de inte är mantalsskrivna i kommunen.
Samtidigt är redan var tredje fast bosatt person i skärgården över 60 år gammal. Omkring hälften av skärgårdsborna är över 50 år.
Detta kan dock förändras i och med att människors levnadssätt håller på att förändras. Många vill ha mer natur och utrymme omkring sig, något som förstärkts under coronaepidemin.
Ledande sakkunnig vid Jord- och skogsbruksministeriet Elina Auri säger till STT att skärgårdens officiella invånarantal garanterat skulle vars högre om det var möjligt att skriva in sig på flera orter.
- Nuförtiden har en stor del av människorna möjlighet till arbete som är oavhängigt av plats, säger Auri.
Många har numera två likvärdiga hem
Många har två hem - ett i glesbygden och ett i staden - och det märks av i skärgården.
Det finns stora regionala skillnader i hur populärt det är att vistas i fritidshuset i skärgården, säger Auri.
Många personer som vistas i den österbottniska skärgården pendlar mellan fritidsbostaden och staden.Vasa ligger enligt Auri nära, och det gör det möjligt att också jobba i staden.
Både Gustavs och Kimitoön i Egentliga Finland, som har mycket fritidsbebyggelse, har lyckats öka på sin befolkningsmängd under senare år.
Också under det senaste halvåret har invånarantalet stigit.
Många flyttar tillbaka
Mest nya invånare flyttar det till öar och holmar varifrån man kommer till fastlandet på mindre än 40 minuter, säger man vid Finlands öar r.f.
Om färden är längre än så är det svårare att få personer att skriva in sig på orten. Knepigast är det att få nya invånare till ytterskärgården.
Nyligen meddelade Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland att man kommer att avsluta trafiken till alla de öar där det inte finns invånare som har registrerats som fast bosatta.
De flesta som flyttar officiellt till skärgården är återflyttare.
Typiska fall är personer som själva vuxit upp där, men som flyttat bort som unga för att studera. De återvänder efter att de bildat familj för att de tycker att skärgården är en bra plats för barn att växa upp på.
Det är också ganska vanligt att en fritidsboende person flyttar permanent till skärgården då det är dags att gå i pension.
Officiellt bor 70 000 personer i de finländska skärgårdsområdena, men siffran stiger till 300 000 då man räknar med dem som bor en del av året där.
Nästan hälften av alla skärgårdsbor om man bortser Åland finns i Egentliga Finland.
Källa: STT