Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö till Svenska Yle: Relationerna mellan USA och EU blir bättre, men Europa måste ta ansvar för sitt eget försvar

Från 2020
Uppdaterad 08.11.2020 14:46.
President Niinistö kommenterar presidentvalet i USA - Spela upp på Arenan

Republikens president Sauli Niinistö tror på förbättrade relationer mellan USA och Europeiska Unionen nu då demokraten Joe Biden flyttar in i Vita huset i Washington. Vår reporter Ingemo Lindroos fick en exklusiv intervju med presidenten.

Niinistö mötte alltså pressen på slottet på söndag förmiddag, temat var presidentvalet i USA och dess betydelse för världen och Finland.

Niinistö var övertygad om att USA kommer att återvända till det internationella samarbetet som legat för fäfot under Trump. Den gäller FN och det gäller klimatavtalet - bland annat. De bli viktiga för USA igen, sade Niinistö.

Vad gäller Europeiska Unionen tror Niinistö att EU som institution kommer att bli USA:s kompanjon på ett helt annat sätt än under Trumps tid.

Först och främst kommer Biden att ha händerna fulla med att reda upp inom USA - folket kan inte gräla och vara tudelat i eviga tider, sade presidenten. Biden kommer också att betona klimatfrågor på ett helt annat sätt än sin föregångare.

Intresset för Finland har ökat

För Finlands och USA:s relationer innebär Bidens seger inte någon större förändring, trodde Niinistö

Samarebetet mellan våra länder har intensifierats och konkretiserats de senaste fem åren, och det här började redan på Barack Obamas tid, sade Niinistö.

Enligt presidenten har Rysslands agerande på Krim och östra Ukraina ökat intresset för Finland - vi är ju på sätt och vis experter på Ryssland.

Också inom det arktiska området har samarbetet mellan USA och Finland ökat, sade Niinistö.

Finlands tekniska kompetens väcker intresse i USA - bland annat vårt kunnande i att bygga isbrytare och vår 5G-expertis.

- Det här är viktiga frågor, sade Niinistö. Vi ska inte heller glömma bort intresset för Finlands kommande jaktplansbeställning - USA vill ju sälja Hornetplan till oss.

Biden känner Finland

Niinistö påpekade att Joe Biden har träffat en lång rad finländska politiker. Han besökte Finland år 2011 och då Finlands självständighet fyllde 100 år gratulerade Joe Biden vårt land med många fina och kloka ord, sade presidenten.

Niinistö påpekade att staden Wilmington, varifrån Biden kommer, har tagit emot många utvandrare från det Sverige och Finland i tiderna.

Diskussion om artikeln