Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Statsvetare: En rätt ensam Donald Trump fortsätter driva sin sak

Från 2020
Claus Stolpe.
Bildtext Claus Stolpe påpekar att senaten ännu kan svänga till demokraternas och Joe Bidens fördel.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Donald Trump måste vara häpen över att republikanerna inte rusar till hans undsättning. Det säger statsvetare Claus Stolpe, som också tror att Kamala Harris ligger bra till för valet 2024.

Under modern tid är det här presidentvalet speciellt på flera sätt, enligt Claus Stolpe, statsvetare på Åbo Akademi i Vasa.

Men han drar sig också till minnes valet år 2000 mellan George W. Bush och Al Gore när Florida avgjorde det hela.

- Då fick världen upp ögonen för att man nödvändigtvis inte vinner även om man får flest röster. Sen tog det lite på en månad innan man kom fram till vem som vann i Florida.

Ett annat väldigt spännande val var det mellan Kennedy och Nixon 1960.

- Då var det otroligt jämnt. Men där är ju den skillnaden att världen inte hade samma möjlighet att följa med. Vi kan leva med på ett helt annat sätt.

Rekord för historieböckerna

Det här valet var historiskt på många sätt: äldsta presidenten någonsin, första kvinnliga vicepresidenten, högsta valdeltagandet på 120 år, flest röster någonsin för en kandidat...

Kommer du att tänka på något annat val med så här många rekord och mycket nytt?

- Inte på rak arm. Rekord slås ibland, men att det är så här många saker gör det här valet väldigt speciellt. Jag tror att många om 20 år kommer att säga "kommer du ihåg de där gångerna när Trump var med?" Så inte bara det här men också valet 2016 är minnesvärt.

Biden mer alert än förväntat

77-åriga Joe Biden (78 när han tar över) blir alltså den äldsta presidenten någonsin och det har spekulerats om hans hälsa och ork.

Hur tyckte du han verkade under sitt segertal?

- Han har varit mer på alerten under hela valkampanjen än vad jag hade förväntat mig. Och säkert också mer alert än vad republikanerna hade väntat sig, som hade utmålat honom som "Sleepy Joe".

Bra med högt valdeltagande, men...

Valdeltagandet blev alltså rekordhögt, normalt ett tecken på att demokratin mår bra. Men samtidigt har Trump och en del av hans supportrar visat att de inte håller demokratin värst högt.

Så hur mår demokratin i USA?

- Man kan ju tycka att ett högt valdeltagande är ett bra tecken per definition. Men det har ju långt handlat om en folkomröstning om Donald Trump. Många har gått till valurnorna för att bli av med honom. Vi ska också komma ihåg att Trump fick åtta miljoner fler röster nu än 2016. Så han har delat landet men samtidigt fått igång ett engagemang.

Så lite å ena sidan å andra sidan.

- Vi får hoppas att det inte blir alltför stora sammandrabbningar på gatorna, som det ju finns en risk för.

Massa protestskyltar utanför Vita huset. På den största som syns på bilden står: you are fired, alltså " du har fått sparken".
Bildtext Valdeltagandet var det högsta på 120 år.

Trump kommer inte att medge förlust

Det skulle enligt Stolpe ha varit önskvärt att den som vann skulle ha gjort det med så klara siffror som möjligt. Det skulle kanske ha haft en lugnande effekt på den förlorande parten.

På söndag förmiddag ser det ut som att Joe Bidens segermarginal kan öka. Men Stolpe tror inte att det kommer att vara tillräckligt för att Trump ska medge förlust.

- Hans grundinställning till saker och ting är att om något går emot honom så finns det ett fel någonstans. Så han kommer att fortsätta driva sin sak.

Donald Trump
Bildtext Donald Trump spelade golf när valresultatet fastslogs.
Bild: AFP / Lehtikuva

Få riktiga vänner?

Det som Stolpe finner intressant är hur pass lite stöd han nu får av sitt parti.

- Han måste ju vara rätt häpen när han märker att alla republikanska senatorer och medlemmar i representanthuset inte rusar till hans undsättning. Vissa har nog uttalat sitt stöd, men de är inte många.

Flyr man det sjunkande skeppet?

- Lite så känns det. Jag tror att situationen skulle ha varit en annan om det hängt på en enda delstat och att man kunnit ta fasta på något där. Och under rösträkningens gång har man i en delstat krävt att räkningen ska stoppas och i en annan krävt att rösterna ska räknas om. Så det är rätt inkonsekvent beteende.

Politikerna måste signalera

I sitt segertal framhöll Joe Biden samarbete och försoning. Spontant känns det som att det kanske kan uppnås mellan politikerna i Washington, men om man ser till landet?

- Det är oerhört polariserat. Nu lägger jag in en portion önsketänkande: Man tycker att den vanliga amerikanen skulle bli trött på det hela och fråga sig om man faktiskt är så olika.

Stolpe tar upp något av ett favoritexempel på detta. Precis före valet gjorde de som tävlade om guvernörsposten i Utah en gemensam valreklam.

- Deras poäng var att "vi tycker olika men vi hatar inte varandra och vi vill den här delstatens bästa". Den här typen av signaler från politikers sida skulle vara bra.

Biden har kontakter

Sen poängterar Stolpe också att Joe Biden inte är en "superaggressiv typ" som kör på konfrontationslinjen.

- Oberoende av vad man sen tycker om Bidens åsikter. Så på det sättet kan han vara rätt person på posten.

Dessutom är det rätt rimligt att anta att Biden, som första gången valdes in i senaten år 1972, har en hel del personliga kontakter bland republikanerna.

- Det här vet jag inte med säkerhet, det är spekulationer från min sida. Men jag tycker att han borde ha ett nätverk med folk som jobbat med honom under åren.

Kamala Harris står bredvid Joe Biden och håller upp hans hand.
Bildtext Joe Biden och Kamala Harris under segertalet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Senaten kan ännu svänga till demokraternas fördel

Så hur mycket kan Biden göra rent politiskt? Valet till senaten är ju inte ännu avgjort.

- Som det nu ser ut med senaten får republikanerna 50 platser och demokraterna 48. Men det är två platser till som ska avgöras och det råkar sig att båda platserna är i Georgia. Där väljer man sina senatorer på samma sätt som vi väljer president, så det blir en andra omgång. Det var oerhört jämnt i första omgången. Och blir det 50-50 i senaten så har demokraterna ett övertag, eftersom vicepresidenten är ordförande och sitter på den avgörande rösten.

Och om det går så, då blir livet betydligt lättare för Joe Biden och demokraterna.

Lättare att komma överens under högkonjunktur

Coronapandemin är kanske Bidens största utmaning på kort sikt. På lång sikt då? Försoning?

- Dels det. Men sen ekonomin givetvis, när man ska reda ut det som coronapandemin ställt till med. Och det blir förstås svårare att ena landet om ekonomin är utmanande. Det är lättare att komma överens under högkonjunktur.

Trump 2024?

Donald Trump gillar inte att förlora. Men Stolpe har svårt att se att han gör comeback till valet 2024.

- När han inte är i absoluta centrum så tappar han intresset rätt fort. Så det skulle förvåna mig om han dök upp som gubben i lådan om fyra år. Eftersom det inte är så många som stöder honom i de juridiska aspekterna så tror jag att han håller på att fasas ut. Det här får jag väl äta upp om fyra år när han blir vald med buller och bång...

Som Stolpe påpekar är det politik det är frågan om och då finns alltid ett visst mått av irrationalitet. Kristallkulan är aldrig helt klar.

- Jag minns ett extremt exempel. Jag höll en föreläsning om varför jag trodde att Al Gore hade chans att vinna valet 2004. När jag kommer ut ur salen så berättar någon att flygplan har flugit in i World Trade Center, så då blev situationen ganska annorlunda.

Harris 2024?

Kommer då demokraterna nu att förbereda Kamala Harris för valet 2024? Det är betydligt mer sannolikt, tror Stolpe.

- Jag tror att Biden kommer att ge Harris ganska mycket utrymme. Om vi dessutom leker med tanken att det blir 50-50 i senaten, så kommer hon att kunna avgöra en del omröstningar. Lägg då till att hon är intressant i och med etnicitet och kön och därför kommer att få mycket uppmärksamhet i media... Vicepresidentposten är inte en prao-plats men nog ligger hon bra till.