Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Visit Vasa tror på alternativa julfester: "Livsviktigt att julhandeln lyckas"

Från 2020
Ett julbord med olika maträtter.
Bildtext Kommer vi att se traditionella julbord i år?
Bild: Mostphotos

Företagen gör allt de kan för att överleva coronarestriktionerna. I Vasaregionen har Visit Vasa tagit på sig att samla ihop tips på hur man kan hålla julfest på ett lite annorlunda sätt.

"Julfesten behöver inte avbokas i år, för det blåser nya vindar hos de lokala festarrangörerna. I år behöver man bara tänka om lite, och samtidigt som man ordnar en trygg julfest får man nya erfarenheter och upplevelser. Det erbjuds mångsidiga alternativ, allt från gourmetmiddagar och take-away delikatesser till vandringspaket".

Så skriver Visit Vasa på stadens webbsidor.

Vandringsleder och take away

Laila Schauman, som jobbar med försäljning och möten på Visit Vasa, säger att man försöker dra sitt strå till stacken.

- Jag gissar att årets julfester är såna att man rör sig i mindre grupper, man kanske ordnar något utomhus, man kanske inte träffas alls utan beställer hem mat och håller kontakt via datorn… det finns säkert alternativa sätt att ordna julfest, säger Schauman.

På Vasa stads sidor har man samlat olika tips på hur man kan ordna julfest i år.

Det handlar till exempel om att boka privata kabinett, julbord där man inte behöver stiga upp från bordet, vandringsleder och curling.

Hur har intresset varit?

- För några veckor sedan ville ingen ens tänka på att ordna en julfest. Men nu när restriktionerna har lättat så har intresset ökat. Jag pratade idag med en samarbetspartner som sa att telefonerna har börjat ringa, säger Schauman.

Så det verkar som att folk vågar sig ut?

- Riktigt säkert. Inte blir det ju någon massrörelse, men absolut kommer vi att ha gäng som vågar träffas.

Vasa torg en solig höst dag.
Bildtext Kommer det att bli mer trafik på Vasas gator?
Bild: Yle/Johanna Ventus

"Djupa vatten" för företagen

Schauman bedömer att det är väldigt viktigt för företagen att restriktionerna lättade inför jul.

- Våra företag trampar väldigt djupa och mörka vatten för tillfället, många är på bristningsgränsen. Det att julhandeln ska lyckas, det är livsviktigt. När vi nu får röra på oss lite mer hoppas många företag på att det ska hämta ens lite pengar till deras kassa.

Schauman framhåller att företagen givetvis vill göra det så ansvarsfullt som möjligt.

- Vi vill ju inte orsaka någon tredje coronavåg i Österbotten. Vi vill möjliggöra firande på ett ansvarsfullt sätt.

Läkare: Endast friska deltagare

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att man kan ordna julfester, bara deltagarna är friska, de håller fysiskt avstånd och respekterar restriktionerna.

Så det att ett gäng går och äter till en restaurang, vid samma bord, är okej så länge alla är friska och man inte kramas?

- Jepp. Och så hem före midnatt!

Olutravintola Kukko
Bildtext Hem före midnatt, säger Heikki Kaukoranta.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Värt att notera är att läget i Jakobstadsregionen är värre och att social- och hälsovårdsnämnden där har beslutat hålla fast vid att högst 10 personer får samlas vid allmänna sammankomster. Det gäller samarbetskommunerna Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby.

Vad gäller privata tillställningar rekommenderar Österbottens coronasamordningsgrupp också att högst 10 personer samlas i Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Närpes.

Restaurangerna har dock egna begränsningar, bland annat vad gäller kundantalet, och dessa övervakas av Regionförvaltningsverket.

Mer om restauranger och deras begränsningar finns på Regionförvaltningsverkets webbsidor.

Diskussion om artikeln