Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nagorno-Karabach: Azerbajdzjan påstår sig ha intagit strategiskt viktiga Sjusja – enligt Armenien forsätter striden om staden

Från 2020
Unga män i Azerbajdzjans huvudstad Baku firade nyheten om erövringen av Sjusja på söndagen.
Bildtext Unga män i Azerbajdzjans huvudstad Baku firade nyheten om erövringen av Sjusja på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter ett tv-tal av sin president Ilham Alijev strömmade azerer ut på gatorna i huvudstaden Baku för att fira erövringen av den strategiskt viktiga staden Sjusja i Nagorno-Karabach. För armenierna heter staden Sjusji och enligt dem har den inte ännu fallit.

– Med stor stolthet och glädje informerar jag er om att staden Sjusja har befriats, sade president Alijev i ett tv-tal på söndagen.

– Sjusja är vårt – Karabach är vårt, tillade han.

Enligt honom kommer den 8 november att gå till historien som den dag då "vi återvände till Sjusja". Det samma deklarerade han på Twitter, också på engelska.

Sjusja har stor symbolisk betydelse för Azerbajdzjan, eftersom 85 procent av invånarna där var azerbajdzjaner innan Azerbajdzjans armé visade sig vara helt chanslös mot de armeniska styrkorna i Sjusja år 1992 och tvingades lämna staden.

Staden har också stor militärstrategisk betydelse eftersom staden ligger ungefär 15 kilometer söder om utbrytarrepubliken Nagorno-Karabachs huvudstad Stepanakert och dessutom på över 1 300 meters höjd, med utsikt över Stepanakert. Sjusja (eller Sjusji) ligger också vid en motorväg som förenar Nagorno-Karabach och Armenien.

Också armeniernas katedral i Sjusji ska ha skadats i de senaste azeriska bombardemangen.
Bildtext Också armeniernas katedral i Sjusji ska ha skadats i de senaste azeriska bombardemangen.
Bild: EPA-EFE/HAYK BAGHDASARYAN

I staden ligger också en katedral som armenierna i Nagorno-Karabach betraktar som sin viktigaste kyrkobyggnad.

Erövringen "en ouppnåelig önskedröm för Azerbajzjan" enligt Armenien

Krigspropagandan under de senaste sex veckorna har varit hård och delvis också ömsesidig.

Alijev har flera gånger tidigare överdrivit sina militära framgångar också i Sjusja-regionen.

Men ett faktum är att de armeniska styrkorna ligger illa till i Nagorno-Karabach just nu, främst på grund av det turkiska stödet till Azerbajdzjan och de senaste årens militära upprustning på den azeriska sidan.

Den azerbajdzjanska sidan har, bland annat, lyckats erövra en stor del av den buffertzon som armenierna ockuperat kring Nagorno-Karabach ända sedan vapenstilleståndet 1994.

Räddnigsarbetare arbetar i en husruin efter azerbajdzjanskt bombardemang mot den största staden i Nagorno-Karabach, Stepanakert. Bilden tagen den 6.11.
Bildtext Räddnigsarbetare arbetar i en husruin efter azerbajdzjanskt bombardemang mot den största staden i Nagorno-Karabach, Stepanakert. Bilden tagen den 6.11.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det armeniska försvarsministeriet tillbakavisade snabbt Alijevs deklaration på söndagen. Ministeriets talesman Sjusjan Stepanian medgav att striderna kring Sjusja varit hårda, men enligt honom är erövringen av staden en "ouppnåelig önskedröm" för Azerbajdzjan.

Enligt Armenien har man alltså lyckats hålla de azeriska styrkorna utanför Sjusja och striderna fortsätter.

De senaste veckornas strider om Nagorno-Karabach är de blodigaste på nästan 25 år. De har krävt åtminstone över 1 000 dödsoffer, av dem tiotals civila, men sannolikt är dödsoffren betydligt fler än så.

Källor: AFP, Reuters, AP