Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Miraklet uteblev i Jakobstad – KTP får kvala, AC Oulu fixade ligabiljetten genom att slå MP:s juniorer

Från 2020
Uppdaterad 08.11.2020 18:46.
AC Oulu-spelare firar mål.
Bildtext AC Oulu säkrade ligaplatsen med ett målfyrverkeri.
Bild: Lehtikuva

AC Oulu stiger till ligan, KTP får kvala mot TPS och Jaro får nöja sig med division 1-brons. AC Oulu fick säkra ligaplatsen på ett behagligt sätt – genom att krossa ett ytterst decimerat MP.

Om spelarkontrakt tar slut i oktober är det svårt att spela tävlingsfotboll i november. Det fick Mikkelin Palloilijat erfara i den försenade avslutningen av fotbollsettan.

Egentligen fanns det ingredienser för toppdramatik under avslutningsdagen. KTP hade kunnat stjäla direktplatsen till ligan vid en seger över Jaro, om AC Oulu skulle ha förlorat samtidigt.

Men S:t Michel-klubben MP kom till Uleåborg med akut spelarbrist. På sin hemsida berättade man inför matchen att många av klubbens spelarkontrakt tagit slut i oktober.

Mot AC Oulu hade man därför endast några spelare som var över 20 år gamla. Truppen var utfylld med juniorer och tränaren Ozeias Graciano.

Och då blev det precis så stygga siffror som man kunde anta. Det 17-årige löftet Miika Koskela satte i gång målfesten i den tionde minuten och Lorents Hertsi hann med ett hattrick i 6–0-krossen.

Jaro förlorade hemma

Ligaplatsen var efterlängtad för Uleåborgsklubben. Senaste gången som AC Oulu spelade i ligan var år 2010.

Därför var det inte så konstigt att 2 500 personer fanns på plats för att se avgörandet i Uleåborg. Efter matchen inträffade en mindre planstormning i glädjeyran.

I Jakobstad hade Jaro en minimal chans att knipa den kvalberättigande andraplatsen. En seger med fyra måls marginal över KTP hade behövts, men Jaros säsongsavslutning har varit svag.

Paavo Voutilainen och Mika såg till att Kotkalaget hade en 2–0-ledning till pausen. Jaros två reduceringar i den andra halvleken hjälpte inte, det blir KTP som får ta sig an TPS i ligakvalet efter en 3–2-seger.

Resultat:

Jaro–KTP 2–3 (0–2)
22' Paavo Voutilainen 0–1
44' Mika 0–2
55' Anthony Olusanya 1–2
66' Anton Eerola 1–3
90+2' Jim Myrevik 2–3

Publik: 10

AC Oulu–MP 6–0 (3–0)
10' Miika Koskela 1–0
31' Loorents Hertsi 2–0
37' Fareed Sadat 3–0
54' Niklas Jokelainen straff 4–0
69' Hertsi 5–0
72' Hertsi 6–0

Publik: 2 500

Diskussion om artikeln