Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumpism i Estlands regering – ministrarna Mart och Martin Helme gav Trumps valfuskteorier sitt stöd, nu väntar regeringskris

Från 2020
Uppdaterad 09.11.2020 15:45.
Inrikesminister Mart och finansminister Martin Helme, far och son i Estlands regering.
Bildtext Inrikesminister Mart Helme och finansminister Martin Helme, far och son i Estlands regering. Martin tog i somras över som ordförande i det populistiska nationalkonservativa partiet Ekre efter sin far. Bilden tagen dagen de svors in som ministrar i fjol.
Bild: All Over Press

Presidentvalet i USA verkar leda till en ny regeringskris i Estland. Igen handlar den om de konservativa ministrarna Mart och Martin Helme. De säger att det amerikanska valet var odemokratiskt och präglades av fusk.

- Jag blir alltid lika häpen av hur öppet vänstern ljuger och stjäl, det är ett bottenlöst hål, säger Estlands finansminister Martin Helme i sitt eget radioprogram Räägime asjast, "Vi talar om saken".

Han fortsätter med att det inte är någon fråga om att valresultatet i USA, som gav Joe Biden segern, är förfalskat.

- Jag anser att alla normala människor borde höja sina röster mot valresultatet. Du kan inte tala om någon form av demokrati eller rättsstat när valen kan förfalskas på ett så här vulgärt sätt.

Jag blir alltid lika häpen av hur öppet vänstern ljuger och stjäl ... alla normala människor borde höja sina röster mot valresultatet.

― Martin Helme, Estlands finansminister

Hans far, inrikesminister Mart Helme, är hans parhäst som programledare för radioprogrammet. Han är inne på samma linje.

- På något sätt måste man fuska och förfalska, och så kom man på en fantastisk möjlighet - poströsterna, säger han.

Mart Helme menar att det är den så kallade "djupa staten" som ville bli av med Donald Trump. Den djupa staten hänvisar till dolda grupperingar som många tror existerar inom USA:s maktstrukturer.

USAs president Donald Trump lämnar Vita huset i Washington DC dagen efter att Joe Biden utropades till segrare i presidentvalet 2020. Han har en vit Make America Great Again-keps på huvudet, men ser trött ut. Han har inte erkänt sig besegrad.
Bildtext Donald Trump lämnar Vita huset dagen efter att Joe Biden utropades till segrare i presidentvalet 2020. Trump lär inte hysa planer på att erkänna sig besegrad.
Bild: All Over Press

De här åtminstone hittills obevisade beskyllningarna om valfusk har inte helt oväntat lett till att en regeringskris är på gång i Estland.

Det största oppositionspartiet, Reformpartiet, lovar att starta processen för en förtroendeomröstning mot Mart Helme i parlamentet, Riigikogu, den här veckan.

- Alla parlamentariker som röstar mot en misstroendeförklaring, eller inte röstar alls, uppfattas som om de stöder de här åsikterna, skriver Reformpartiets partiledare Kaja Kallas på sociala medier.

Estlands oppositionsledare Kaja Kallas från estniska Reformpartiet ser koncentrerad ut.
Bildtext Oppositionsledaren Kaja Kallas planerar sin femte förtroendeomröstning mot Mart Helme.
Bild: All Over Press

President Kersti Kaljulaid kallar utspelen en attack mot Estlands säkerhet. Hon sammankallar det nationella säkerhetsrådet inom några dagar.

I rådet sitter de sju viktigaste ministrarna, bland dem också finansminister Martin Helme och inrikesminister Mart Helme. Bland övriga medlemmar kan nämnas landets överbefälhavare.

- Politikers ord har tyngd och idag har två av republiken Estlands ministrar valt att använda ordens tyngd för att angripa vår viktigaste allierade, skriver Kaljulaid på sociala medier.

Estlands president Kersti Kaljulaid i Tyskland sommaren 2020.
Bildtext President Kersti Kaljulaid i Tyskland i somras.
Bild: All Over Press

Svårast är situationen för premiärminister Jüri Ratas, centerpartisten som släppte in det nationalkonservativa Ekre-partiet i regeringen.

Ratas fördömde genast far och son Helmes uttalanden på sociala medier. Han påpekade att USA är Estlands nära allierade som inte ska kritiseras på grundval av ytlig och falsk information.

Men Ratas vet att hans regering faller om någondera Helme någonsin förlorar i en förtroendeomröstning. Det vet han för att Ekre redan många gånger har hotat med det.

Facebook: Ratas

Diskussion om artikeln