Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden inleder arbetet för att ta över Vita huset – samtidigt som Trump envist vägrar erkänna valresultatet

Från 2020
Uppdaterad 09.11.2020 07:55.
Den indiske gatukonstnären Jagjot Singh Rubal i Mumbai färdigställde på söndagen sin målning som föreställer de 46 presidenterna i USA, inklusive Joe Biden.
Bildtext Den indiske gatukonstnären Jagjot Singh Rubal i Mumbai färdigställde på söndagen sin målning som föreställer de 46 presidenterna i USA, inklusive Joe Biden.
Bild: EPA-EFE/RAMINDER PAL SINGH

Redan på måndag sjösätter USA:s blivande president Joe Biden en arbetsgrupp som ska ta itu med coronakrisen. Arbetet inför maktskiftet börjar på allvar. Samtidigt vägrar Donald Trump att erkänna sig besegrad och koncentrerar sig i stället på att ifrågasätta valresultatet.

På söndagen lanserade Joe Biden och den tillträdande vice presidenten Kamala Harris sin Twittersida för övergångsperioden. Där gjorde de också reklam för sin nya officiella webbplats buildbackbetter.com där de redogör för sitt program.

Av webbplatsen framgår att deras fyra högsta prioriteter är coronapandemin, den ekonomiska återhämtningen, att bekämpa rasdiskrimineringen och klimatförändringen.

Under varje punkt anger de också detaljer för målsättningar och metoder.

Exempelvis vad gäller coronakrisen läggs stor vikt vid en utökad testkapacitet, jämlik och effektiv distribution av masker, skyddsutrustning, mediciner och vaccin.

Jämlikhet understryks också vad gäller tillgången till vård.

Mycket av Barack Obamas politik ska återställas

Biden har lovat att återansluta USA till Parisavtalet (det globala klimatavtalet som trädde i kraft 2016) och till Världshälsoorganisationen WHO, så fort han tillträtt den 20 januari.

Han har också lovat att statligt anställda ska återfå sina rättigheter vad gäller facklig verksamhet, han har utlovat utökat flyktingmottagande och en förnyad kamp mot hemlöshet.

Biden har dessutom lovat häva Trumps inreseförbud som riktar sig främst mot muslimer och han har sagt sig vilja återställa det globala förtroendet för USA.

Biden planerar att återställa mycket av Barack Obamas linje vad gäller bland annat klimatpolitik, invandring, hälsovård, hbtq-rättigheter, handel, skattepolitik, rasrelationer och så vidare.

Men en stor del av åtgärderna förutsätter kongressens medverkan.

Är rättsprocessernas enda funktion att lugna Trump?

Samtidigt som Biden gav sig i kast med att förbereda maktskiftet så visade den sittande presidenten Donald Trump inga tecken på att erkänna sin förlust.

Under söndagen tog han igen en golfrunda på sin golfklubb i Sterling Virginia och därefter fyllde han sitt Twitterflöde med inlägg där Bidens seger ifrågasätts och där han försöker hitta tecken på betydande valfusk.

Trump då han lämnade Vita huset på söndagen för sin golfrunda.
Bildtext Trump då han lämnade Vita huset på söndagen för sin golfrunda.
Bild: EPA-EFE/MIKE THEILER / POOL

Nyhetsbyrån AP uppger sig ha intervjuat ett tiotal anonyma medarbetare och allierade till Trump angående de rättsprocesser som inletts och planeras för att pröva rösträkningen och Bidens seger.

Enligt AP tror de här källorna inte att Bidens seger kommer att kunna kullkastas i domstol. Däremot ger rättsprocesserna Trump tid och möjlighet att smälta förlusten.

En annan funktion för dem är att trösta Trumpanhängare och att hålla liv i stödet för Trump, förlusten till trots.

Källor: AP, Reuters, AFP, New York Times, buildbackbetter.com, Yle

Diskussion om artikeln