Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uutissuomalainen: Drygt 50 flyktingar från Malta och Grekland till Finland inom kort

Från 2020
Flyktingar i ett flyktingläger i Eidoméni i Grekland.
Bildtext Arkivbild, flyktingar i ett grekiskt flyktingläger.
Bild: ullstein bild - Wassilis Aswestopoulos/ All Over Press

Finland fortsätter verkställa beslutet att ta emot 175 flyktingar från läger kring Medelhavet. Någon gång inom de närmaste dagarna förväntas tiotals flyktingar komma till Finland.

Inrikesministeriet bekräftar för mediebolaget Uutissuomalainen att 26 personer från ett flyktingläger på Malta ska komma till Finland någon dag den här veckan.

Av dem är ett föräldralöst barn, resten är ensamstående föräldrar och deras barn.

Dessutom finns det planer på att ta emot 28 personer från ett läger i Grekland, men det är ännu oklart när de kan komma till Finland.

Kukka Krüger, ledande sakkunnig vid inrikesministeriet, säger till Uutissuomalainen att det ännu är oklart vilka personer som ska få komma från Grekland, men det kommer att handla om minderåriga personer utan föräldrar.

I februari beslöt regeringen att Finland ska ta emot 175 flyktingar från flyktinglägren i Grekland, Italien, Cypern och Malta.

Hittills har drygt hundra personer fått komma till Finland, de är ensamstående personer med barn. På grund av coronapandemin har flyktingmottagningen dragit ut på tiden.

Flyktingarna hålls först i karantänliknande förhållanden, varefter de placeras i flyktingförläggningar på olika håll i landet.