Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Skodesignern Minna Parikka lägger ner sin affärsverksamhet

Från 2020
Skodesignern Minna Parikka sitter på golvet med skor framför sig. Hon har också skor i händerna.
Bildtext Skodesignern Minna Parikka vill testa på någonting nytt efter 15 år av sko- och väskdesign.
Bild: Nella Nuora / Yle

Designern Minna Parikka, känd för sina färgsprakande skor och väskor, slutar sin affärsverksamhet i slutet av året. Flaggskeppsaffären på Alexandersgatan i Helsingfors stängdes redan tidigare i år, i juli, och Parikka-produkterna har sedan dess endast sålts på nätet.

I ett pressmeddelande meddelas att affärsverksamheten avslutas den 20 december i år.

– Jag har uppnått allt som jag velat uppnå under min karriär hittills: ett eget personligt varumärke, internationell framgång, trogna fans och en frihet att resa och se världen, säger Minna Parikka i pressmeddelandet.

"40-åringens drömmar ser annorlunda ut än 25-åringens"

I år firar Parikka sin 40-årsdag och sin 15 år långa designerkarriär.

– Det är dags att konstatera att 40-åriga Minnas drömmar ser annorlunda ut än 25-åriga Minnas. Varumärket har alltid modigt gått framåt och samma mod har varit nyckeln till framgången. Det här ger mig motivation att definiera min väg i livet på nytt och leta efter nya äventyr.

Minna Parikka
Bildtext Flaggskeppsaffären i Helsingfors stängdes redan tidigare i år.
Bild: Antti Lähteenmäki / Yle

I pressmeddelandet konstateras att nyheten om att varumärket slopas kan komma som en överraskning eftersom nedläggningen inte handlar om att det ekonomiskt skulle gå dåligt för varumärket Minna Parikka.

– Året har varit exceptionellt bra och företaget är skuldfritt och går på vinst. I synnerhet har näthandeln ökat – som mest med 150 procent jämfört med i fjol. Överlag har nettoförsäljningen ökat med 21 procent jämfört med i fjol, konstateras i pressmeddelandet och på företaget Minna Parikka Shoes oys webbsida.

Orsaken till att Minna Parikka lägger ner verksamheten handlar alltså om personliga skäl, inte om ekonomin eller coronaviruset.

– Tack för de här året, I love you guys! Jag är tacksam att jag fått göra det här i 15 år och allt är tack vare mina fans. Jag har fått förverkliga min vildaste skodrömmar och någon har dessutom köpt skorna! Jag är lycklig och tagen av det, säger Parikka.

Parikkas skor har bland annat setts på sångaren Lady Gagas, skådespelaren Cara Delevignes och kändisfamiljen Kardashian-Jenners fötter.