Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländska spelarna i Luleå missar matcher på grund av coronafallet i Damlejonen – Ronja Savolainen om karantänen: "Först var jag förbannad och grät"

Från 2020
Ronja Savolainen i landslaget.
Bildtext Ronja Savolainen är en viktig kugge i både landslaget och Luleå.
Bild: Kimmo Brandt/All Over Press

Coronafall under Finlands landslagsläger ger Luleå hål i truppen i de kommande seriematcherna. Fem finländska spelare sitter i karantän.

Förra veckan samlades det finländska ishockeylandslaget i Kuortane. Damlejonens läger fick ett abrupt slut i fredags när en spelare gav ett positivt coronatest.

Samtliga personer som var med under samlingen är satta i tio dagars karantän.

I landslagstruppen fanns spelare från den finländska, svenska och schweiziska ligan med. Av spelarna från de utländska serierna har Luleå klart flest spelare – fem stycken.

På grund av coronafallet i Damlejonen drabbas också den svenska klubben. Ronja Savolainen, Jenni Hiirikoski, Petra Nieminen, Noora Tulus och Viivi Vainikka missar klubblagets kommande SDHL-matcher.

"Strikta regler"

De fem spelarna är kvar i Finland och väntar på att karantänen är över.

– Först var jag förbannad och började bara gråta. Det känns surt att vi inte får gå till affären eller träffa folk. Speciellt var man förbannad när man hade testat negativt, säger Ronja Savolainen till NSD enligt webbplatsen hockeysverige.se.

Savolainen säger i intervjun att spelarna skulle riskera ett fängelsestraff på tre månader om de bryter mot reglerna.

– Det vill man ju absolut inte. Det är strikta regler, så vi måste verkligen göra som de säger. Vi har fått ett brev om att vi inte får lämna landet och vi kör ju Luleå Hockey-bilar så det är inte så svårt för dem att se om vi försöker köra iväg. Men helst hade man ju haft karantänen hemma i Luleå där man i alla fall har alla sina saker.

Luleå leder serien just nu. De finländska landslagsspelarna kommer att missa Luleås matcher mot SDE och AIK som spelas i slutet av den här veckan.

Diskussion om artikeln