Vill du testa gränser med motorsåg? Motorsågsskulptören Ulla Haglund visar hur du kommer igång
Oberoende av om du är van att använda motorsåg eller är en nybörjare kan du göra skulpturer i trä. Det är till och med ett riktigt bra sätt att lära sig använda sågen mångsidigt.
Ulla Haglund från Nedervetil är utbildad artesan och har jobbat som lärare inom slöjd och konstämnen i många år. De senaste fem åren har skulpterande med motorsåg blivit hennes passion.
Ullas motorsågsgnista tändes då hon följde med de finska mästerskapen i motorsågsskulptering år 2015. Tack vare hennes bakgrund var trä ett bekant material. Motorsågen var ändå ny som arbetsverktyg och hon blev snabbt förtjust.
Hon sökte sig genast till en kurs och deltog redan samma år i en skulpturtävling i Ilomants.
Ulla gästade Strömsö och visade att vem som helst, till och med en programledare, med väldigt liten erfarenhet av motorsågshantering kan lära sig använda en motorsåg.
Den här gången blev det en tomte men man kan förstås välja vilket motiv som helst.
Säkerheten sparar man inte på
Det skall sägas direkt, motorsågen är ett farligt verktyg. Om du aldrig tidigare har hanterat en motorsåg kan det vara bra att gå en nybörjarkurs. Där lär man sig hur sågen fungerar och lite om olika tekniker.
Nödvändig skyddsutrustning:
- hörselskydd
- handskar gärna av läder
- skyddsglasögon
- skyddsbyxor
Om man vill bära hjälm är det ok, men det är inget som krävs på till exempel skulpturtävlingar. Motorsågen har ett kastskydd med kedjebroms som gör att kedjan slutar snurra om den slår mot något. Annars är det byxorna som skyddar dig mot sågen.
Att tänka på innan du börjar såga
Fördelar med olika sågar
Både bensindrivna och batteridrivna sågar går att använda till skulptering.
I korthet kan man säga att batteridrivna är lättare och tystare och är därför mera angenäma att skulptera med. Nackdelen är förstås att batteriet måste laddas relativt ofta.
Bensindrivna motorsågar
Batteridrivna sågar
Skissa och såga
1. Placera stocken ovanpå en annan för att få en så ergonomisk arbetsställning som möjligt.
2. Såga bort barken så att du har en ren träyta att arbeta med.
3. Skissa gärna direkt på stocken för att lättare se vilka bitar du ska såga bort.
4. De största bitarna tar du bort med en stor såg. Om du har flera sågar fortsätter du med en mindre såg.
5. Detaljerna tas fram med en carvingsåg (som har ett spetsigt svärd). Obs! Kedjan på svärdet ska sitta lösare än på en vanlig såg.
Bränn, borsta och olja in
Efter att skulpturen är färdigt formad kan man bränna ytan och borsta bort de förkolnade partierna med en stålborste. Detaljerna framträder tydligare och förlänger också skulpturens livslängd.
Efteråt kan man olja skulpturen. Måla flödigt! Torka bort överflödig olja efter ett par timmar. Torktiden är från två dagar upp till ett par veckor.
Placera skulpturen på t.ex. en sten, så att den inte suger upp fukt ur marken. Ställ den gärna i skuggan med ryggen mot söder. Du kan också såga en fåra på skulpturens baksida för att undvika sprickor.
Solen kan göra att torkningsprocessen för snabb och det kan bidra till sprickor. Det är dock omöjligt att undvika sprickor helt eftersom trä är ett levande material.
Om man vill kan man placera skulpturen i ett kallt förråd över vintern.
Diskussion om artikeln