Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump är nu en "lam anka" med möjlighet till destruktiv makt - och samlar in pengar för att ha råd att processa

Från 2020
Uppdaterad 10.11.2020 09:56.
President Donald Trump utanför Vita huset 8.11.2020
Bildtext President Donald Trump utanför Vita huset 8.11.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

I naturen är en lam anka en vekling som inte hänger med flocken och som utgör ett lätt byte för rovdjur. I den politiska världen är en president i rollen som "lam anka" (lame duck) betydligt mer kraftfull. Trump har en möjlighet att lämna efter sig en verklig röra om han så vill. Och vad han vill är i det här skedet inte klart.

Du kan lyssna på nyhetspodden med USA-kännaren Andreas Elfving här:

Trump förlorade men trumpismen lever vidare

15:25

En lam anka betecknar den avgående presidentens försvagade ställning, trots att alla befogenheter kvarstår tills den nyvalda presidenten tillträder.

Övergångsperioden pågår till den 20 januari då Trump måste lämna Vita huset och då den nya presidenten Joe Biden tar över rodret.

Det återstår att se hur elegant president Donald Trumps sorti blir. Trumps företrädare Barack Obama och George W Bush fick båda goda vitsord för en smidig övergång utan några större kontroverser.

En och annan skulle kanske gärna nu vilja vara en fluga i taket i Vita Huset. President Trumps hustru Melania och svärsonen Jared Kushner uppges höra till de personer som försöker få den avgående presidenten att förstå att han förlorat och att han borde dra sig tillbaka så värdigt som möjligt utan större bråk.

Donald Trump har dock inte erkänt sig besegrad, och han för kontinuerligt fram anklagelser om valfusk - vilket han inte har några belägg för. Enligt myndigheterna har det inte förekommit några oegentligheter.

Är det här trumpism?

Frågan går till USA-kännaren Andreas Elfving, intervjuad av Carin Göthelid för Nyhetspodden.

- Ja, trumpism kan sägas vara en viss form av politik där överorden duggar tätt och där man i princip säger vad som helst bara det gynnar en själv. Man struntar i verkligheten och kallar allt som man inte gillar för lögner och "fake news" (påhittade nyheter).

- Och det är ju det som pågår nu: Nu är valresultatet "fake news". Då mediebolagen konstaterar hur det har gått i valet är det också "fake news". Och det enda man ska lita på är det som kommer från Trump.

Andreas Elfving
Bildtext Andreas Elfving följer detaljerat med det som sker i USA
Bild: Yle

Nu behöver Trump mycket pengar - samlar in via e-post och sms

Valresultatet börjar klarna - men Trump  och hans supportrar godkänner alltså inte det utan tänker börja driva rättsliga processer för att utföra granskningar och för att försöka bevisa det som de betraktar som valfusk.

Trump behöver pengar för att driva rättsprocesserna vidare. För domstolsprocesser kostar mycket - särskilt om de drar ut på tiden.

Nu har Trump börjat skicka mejl och sms till sina anhängare där han ber om bidrag för att ”försvara resultaten” i presidentvalet och kunna inleda rättsprocesser i olika delstater.

Andreas Elfving konstaterar att Team Trump skickar ut mängder av sms till sina supportrar. Mottagaren kan få rentav åtta meddelanden inom en timme från olika håll.

- Många av de som finns på Trumps kampanjlistor bombarderas med tiggarbrev i stil med: "Hej det här är Mike Pence (USA:s vicepresident). Jag skulle inte annars kontakta dig men nu är det jätteviktigt. Vi behöver samla in pengar för att stå emot de här socialisterna som håller på att stjäla det här valet från Trump som är den riktiga vinnaren".

Enorma summor satsades i början på valkampanjen

Andreas Elfving bedömer att Trumps kampanj har väldigt ont om pengar och ett stort behov av pengar eftersom det finns ett omfattande maskineri som nu måste finansieras.

Han konstaterar att Trumps valkampanj hade mycket gott om resurser i början.

- Man hade samlat in en miljard i ett ganska tidigt skede innan kampanjen hade börjat, men så lyckades man också bränna åttahundra miljoner redan innan den mest intensiva sidan av kampanjen hade satt igång.

I slutet av kampanjen fanns det alltså väldigt lite pengar kvar. Elfving säger att omkostnaderna i Trumpkampanjen har varit de största någonsin och att det funnits "vissa märkliga konsulter" som har håvat in stora summor pengar.

En viss desperation i Trumplägret just nu  

― Andreas Elfving

- Att Trump skulle ha varit en duktig affärsman och att han skulle ha varit bra på att hantera pengar - några sådana tecken har vi nog aldrig kunnat se. Det har tagits in en massa pengar som sedan bränts på en massa dumheter. Och i den situationen är vi just nu.

Det finns framför allt stora skulder som snart förfaller till betalning.

- Det finstilta i den här insamlingen visar att hälften av pengarna som samlas in går till att täcka kampanjens skulder. Det visar på en viss desperation i Trumplägret just nu. 

Donald Trump tog en golfrunda 8.11.2020
Bildtext Donald Trump tog en golfrunda 8.11.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Republikanerna vill fortfarande hålla sig på god fot med Trump

I senaten finns det fortfarande en hårdför kärna av republikaner som stöder Trumps försök att klamra sig fast vid makten.

Frågan är var Trump står i fortsättningen och vilket stöd han har bland tongivande republikanska senatorer.

Elfving säger att man spekulerar i det här och undrar när det hela ska vända och när de börjar ta avstånd från Trump.

- Men ännu har vi inte sett tecken på att vi är nära det skedet. Valresultatet visar ju att Trump har ett enormt inflytande på väljarkåren.

Ledande republikaner är försiktiga och vill inte förekomma på Twitter

Andreas Elfving bedömer att många ledande republikaner är rädda för att Trump riktar sig mot dem och att han med hjälp av några tweetar kan bygga upp en armé av "Twittertroll" som gör livet obekvämt för dem, och i sista hand skaffar fram utmanare åt dem i primärvalsprocesser.

- Det här gör att många lyder fast de egentligen inte skulle vilja göra det. Det här är uppenbart när det gäller till exempel Lindsey Graham, en mycket inflytelserik senator från South Carolina, Ted Cruz från Texas och Marco Rubio från Florida - framtidsnamn och de följande i leden.

Enligt Elfving står de här personerna än så länge stadigt bakom Trump.

- Ändå har det tidigare framkommit att de ogillar honom. Innan Trump blev president var många - egentligen hela etablissemanget - emot honom, men nu har de bara rättat sig i ledet.

"Kampen om senatsplatser blir mycket spännande i januari"

Den nya demokratiska presidenten Joe Biden kan få det knepigt om senaten kommer att ha republikansk majoritet också i fortsättningen.

- Mitch McConnell som är majoritetsledare senaten har ju redan antytt att han inte tänker mjukna på något sätt utan fortsätta på den hårda linje republikanerna har fört hittills.

Senaatin republikaaninen enemmistöjohtaja Mitch McConnell piti helmikuun 5. päivänä tiedotustilaisuutta sen jälkeen, kun senaatti oli vapauttanut presidentti Trumpin virkarikossyytteistä.
Bildtext Mitch McConnell, senatens majoritetsledare.
Bild: Michael Reynolds / EPA

Det är ändå inte helt klart att republikanerna får ett övertag i senaten.

- Det finns två platser i Georgia som ännu ska väljas på nytt i en andra omgång, och om demokraterna vinner båda de platserna så blir det 50+50 och då är det vicepresidenten (Kamala Harris) som har den avgörande rösten som ordförande. Och då blir det demokraterna som kontrollerar senaten .

Elfving bedömer att republikanerna nu kommer att göra allt för att vinna de här två platserna, och få sina väljare att gå till det extra senatorsvalet i januari.

- Mycket står på spel. Och där behövs det pengar. Det blir säkert det dyraste senatsvalet någonsin.

Vad skulle flugan i taket i Vita huset nu kunna se?

- Den skulle antagligen se många medarbetare som putsar upp sina cv:r och som ringer upp olika rekryterare. Den kan också få bevittna ganska högljudda samtal mellan medarbetare som har olika åsikt om hur man borde gå vidare. Och den får säkert också se en ilsken och irriterad Trump som är sur på det mesta som han ser på tv och en Trump som tillbringar sina nätter vid vid telefonen och twittrar som aldrig förr.

Diskussion om artikeln