Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Varmt väder ger mer tid för höstsådd - men Mörskombonden Jesse Mårtenson hoppas på snö och kyligare dagar

Från 2020
Höstsådd i Kimitoön
Bildtext Höstvetet sås på hösten och skördas nästa år. Arkivbild.
Bild: YLE/Monica Forssell

Den varma hösten har gett jordbrukarna mer tid att sköta höstsådden. Mörskombonden Jesse Mårtenson hoppas ändå på en kallare vinter med tjäle och snö.

Oktober månad var varmare än genomsnittet i nästan hela Europa och november känns mer som höst än som vinter, åtminstone om man tittar på vädret.

Meteorologiska institutets tiodagarsprognos lovar upp till 7 grader varmt om dagarna i såväl Sibbo, Borgå som Lovisa den närmaste tiden.

När Yle Östnyland ringer upp Jesse Mårtenson sitter han i sin traktor i färd med att plöja en viltåker. Den ska sås nästa år så hjortar och älgar har tilltugg för nästa års höst och vinter.

Mårtenson berättar att han inte har haft lika bråttom att få höstarbetet gjort som tidigare år eftersom vädret varit så varmt.

- På ett vis är det ännu nästan bara positivt. Jag sådde höstvetet ganska sent och det ser ganska bra ut nu. Det är på tvåbladsstadiet och har hunnit rota sig ganska bra. På det viset är en varm höst inte så farlig, säger Mårtenson.

Mjölkbonden Jesse Mårtenson i Mörskom 9.3.2016
Bildtext Jesse Mårtenson har både spannmålsodlingar och mjölkkor. Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Mårtenson påpekar att varmt höst- och vinterväder visserligen kan ställa till med problem när det kommer till fritflugan och andra skadeinsekter.

Fritflugans larver angriper plantornas skott. Om det är väldigt varmt så frodas de. Också svampsjukdomar klarar sig bättre i värmen.

- Men det har varit lite köldknäppar och kyligare så skadedjuren har dött på det sättet. Om det är varmt hela vintern så blir det problem med att leran inte tar och räder sig med tjälen, och så blir det problem med skogsbruk, säger Mårtenson.

Varmt väder ger mer tid för höstsådd - Mörskombonden Jesse Mårtenson hoppas på snö i vinter

3:39

Tjälen bra både för åker och skog

Det varma vädret är alltså åtminstone ännu inte särskilt farligt med tanke på jordbruket.

- Men visst skulle det sakta få frysa på och komma lite snö, säger Mårtenson.

Snötäcket skyddar höstsäden mot att förfrysa om det kommer en plötslig köldknäpp.

- Tjälen bearbetar jorden också. Det går mindre bränsle åt med harvningen när vädret har gjort sitt, säger Mårtenson.

De senaste åren har milt och blött vinterväder ställt till med stora problem för skogsägare särskilt i södra Finland. På många ställen håller inte marken för tunga skogsmaskiner och virkesbilar om det inte är tjäle.

- Vissa avverkningar kan inte alls göras om det inte blir vinter, säger Mårtenson.

Själv har han inte skogsarbete att göra den här vintern, men han är redo för framtiden.

- Vi har investerat i en ordentlig skogsväg eftersom det ser ut att ha blivit så varma vintrar. Så är det inte fast i det sedan att lastbilarna inte kan köra ut virket ur skogen, säger Mårtenson.

Diskussion om artikeln