Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Influensavaccinet populärare i år än tidigare - tiderna fullbokade i Munksnäs och Kvarnbäcken för tre veckor framöver

Från 2020
Uppdaterad 09.11.2020 14:00.
En pojke vaccineras.
Bildtext Influensavaccinationerna har fördubblats jämfört med i fjol
Bild: All Over Press

Influensavaccinet är speciellt populärt bland finländarna i år, skriver Yle Uutiset. Den stora efterfrågan på vaccin har överraskat såväl den kommunala och privata sektorn som apoteken.

På Munksnäs servicecentral och Kvarnbäckens vaccinationsenhet är alla tider redan fullbokade för de tre följande veckorna.

I vissa apotek håller influensavaccinet på att ta slut. Det kommer inte mera vaccin efter att apotekshyllorna har tömts, eftersom vaccinet är slut i lagret.

I normala fall räcker vaccinet långt in i vintern men i år har människorna varit tidigt ute och nu börjar vaccinet redan ta slut.

- För tillfället är influensavaccinet inte tillgängligt, säger Anni Svala som är kvalitetsdirektör på Tamro, som ansvarar för distributionen av säsongsinfluensavacciner i Finland.

THL har reserverat 1,8 miljoner doser influensavaccin för det nationella vaccinationsprogrammet. Enligt THL:s överläkare Hanna Nohynek finns vaccinet fortfarande i lager och levereras dagligen till kommunerna enligt deras beställningar.

Nohynek berättar att antalet influensavaccin täcker behoven inom den kommunala sektorn.

Enligt det nationella vaccinationsprogrammet får personer som hör till en riskgrupp vaccinet gratis. Dessutom har vårdpersonal, gravida, personer under 7 år och över 65 år, och personer i militären rätt till gratis vaccination.

Institutet för hälsa och välfärd har också uppmuntrat personer utan grundläggande sjukdomar att vaccinera sig i höst, för om man drabbas av covid-19 och säsongsinfluensan samtidigt kan man bli allvarligt sjuk.

En bredare vaccinationstäckning kan även hjälpa till att avlasta hälsovården.

Efterfrågan har fördubblats

Efterfrågan på influensavaccin inom den privata sektorn har ökat kraftigt sedan början av oktober. Vaccinationstiderna har tagit slut bland annat på Mehiläinen och Terveystalo.

Enligt Johanna Asklöf, affärschef på Mehiläinen, har efterfrågan fördubblats jämfört med i fjol.

Helsingforsborna har redan bokat över 30 000 vaccinationstider och staden är förberedd på att vaccinera 45 000 personer som hör till en riskgrupp samt deras anhöriga.

På grund av den ökade populariteten har Helsingfors stad förlängt perioden från tre till fyra veckor.

- Vi tror inte att de som vill ha vaccinet blir utan. I Finland och Helsingfors blir det årligen vaccin över, säger översköterskan Nina Ahlblad-Mäkinen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Jos haluat influenssarokotteen ja et ole riskiryhmää, saatoit jo myöhästyä – rokotteet loppuivat Terveystalosta sekä Mehiläisestä ja käyvät vähiin apteekeissa skriven av Miika Koskela och Anniina Wallius.

Artikeln är en bearbetad översättning av Nadine Nousiainen.

Diskussion om artikeln