Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lärare i huvudstadsregionen rekommenderas bära munskydd, högst 10 personer på julfesten i år – Mika Salminen: "Lönar sig inte att slopa socialt umgänge helt"

Från 2020
Uppdaterad 09.11.2020 14:26.
Mika Salminen med munskydd på sig.
Bildtext Mika Salminen säger att man inte behöver slopa julfesterna helt, men att man inte ska planera fester med fler än tio deltagare.
Bild: Pekka Tynell / Yle

90 nya fall av coronaviruset och ett nytt coronarelaterat dödsfall har rapporterats under det senaste dygnet, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Lärare i huvudstadsregionen rekommenderas bära munskydd och THL kommer med tips för hur man kan ordna en julfest trots coronaepidemin.

Under de senaste två veckorna har 2 917 coronafall konstaterats, enligt THL. Det är 159 fler fall än under de föregående två veckorna.

I helgen, under lördagen och söndagen, rapporterades sammanlagt 412 nya coronafall i Finland. På lördagen kunde man inte rapportera om de senaste fallen på grund av ett tekniskt fel.

Sammanlagt har 502 nya fall rapporterats i Finland sedan fredagen.
363 coronarelaterade dödsfall har sammanlagt rapporterats i Finland. Just nu vårdas 86 personer på sjukhus, varav 13 personer på intensiven.

Huvudstadsregionens lärare rekommenderas ha munskydd

Coronagruppen i huvudstadsregionen rekommenderar att lärare och övrig skolpersonal börjar använda munskydd i grundskolorna i Helsingfors, Esbo, Vanda och i Grankulla.

Syftet med munskyddsrekommendationen är att fortsätta kunna ha närundervisning i skolorna.

Coronaepidemin har under de senaste veckorna varit relativt stabil i huvudstadsregionen, men epidemin är ännu i accelerationsfasen.

Det är staden som ansvarar för att införskaffa munskydden för personalen. Om epidemin går in i fasen av allmän smittspridning kan munskyddsrekommendationen också komma att omfatta eleverna i årskurserna 7–9. Här kan du läsa mer om de aktuella coronarestriktionerna i Svenskfinland.

Får man ordna en lillajulsfest?

Det börjar bli dags för julfestsäsongen och Institutet för hälsa och välfärd uppmanar finländare att fundera på hur en fest kan ordnas i nuläget.

– I exceptionella tider är roliga gemensamma stunder och att dela upplevelser viktigt för var och en. Därför lönar det sig inte att slopa det sociala umgänget helt och hållet. Det går att hitta på säkra alternativ för stora sammankomster, säger hälsosäkerhetschef Mika Salminen vid THL i ett pressmeddelande.

Så här fixar du en coronasäker julfest

Enligt Salminen gäller det ändå att begränsa gruppstorleken om man planerar en julfest.

– Om ett gäng kolleger eller en fritidsaktivitetsgrupp firar tillsammans i en mindre grupp på högst 10 personer minskar risken att alla på jobbet eller i hobbygruppen insjuknar eller är i karantän samtidigt. Det är viktigt att grupperna hålls i olika utrymmen, säger Salminen.

THL uppger att samma principer gäller på julfesten som i övrigt nu under coronaepidemin. Man ska se till att hålla god handhygien, hålla 1–2 meters avstånd till varandra och hosta i ärmen eller i en näsduk. Att använda munskydd är också en bra idé, åtminstone inomhus.

Salminen påminner också om att de regionala coronarestriktionerna och anvisningarna kan förändras i snabb takt.

– Då man planerar sammankomster är det bra att förbereda sig för att epidemiläget kan variera snabbt.

Artikeln uppdaterades klockan 14.03 med uppdaterade siffror om coronaläget i Finland.

Källor: THL, STT

Diskussion om artikeln