Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Drömhuset i Malmgård i Lovisa brann ner: "Vi hade tänkt att det här är hemmet där vi stannar resten av våra liv"

Från 2020
Brandbilar
Bildtext Räddningsverket fick i lördags rycka ut till Malmgård i Lovisa för att släcka en husbrand.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Milla och Markku Vahtilas hem i Malmgård i Lovisa totalförstördes i en brand. Brandorsaken är fortfarande okänd. Om möjligt stannar paret gärna kvar i regionen.

- Jag pratade i dag med brandmästaren som var först vid branden på natten och de ger en rapport på onsdag, men det finns inte många alternativ i vilket rum branden startade, säger Milla Vahtila.

Enligt räddningsverket finns det några källor som kan ha orsakat branden, men Milla Vahtila är tveksam till om brandorsaken kan hittas eftersom hela huset har brunnit ner.

Vahtila nämner en strömkabel som använts vid renoveringen, en förlängningssladd som varit kopplad till strömkabeln, en batteridriven borrmaskin, en borrhammare eller elektriska julljus.

Paret har använt två rum i ena änden som bostad. Där finns ett sovrum och ett kök. Tack vare att brandvarnaren larmade kunde paret rädda sig själva och husdjuren.

- Vi har två sibiriska huskyer, en kanin och en leopardgecko. De räddades i det första lasset när vi insåg vad som hände, säger Markku Vahtila.

Gymnasten Markku Vahtila och fotohgrafen Milla Vahtila
Bildtext Milla och Markku Vahtila har gjort sig kända som ett kraftpar. Arkivbild.
Bild: Yle

- Vi sov i köket eftersom sovrummets golv var nylackat och vaknade till brandlarmet. När vi sprang ut var hela mellersta delen av huset tänt och det brann ända upp till taket, säger Milla Vahtila.

Natten till lördagen 7.11 förstördes paret Vahtilas 180 kvadratmeter stora trähus från 1917 i Malmgård i Lovisa.

Larmet gick vid klockan fyra på natten och när räddningsverkets enheter anlände till platsen var huset redan övertänt och kunde inte räddas.

Husrenoveringen var i ett tidigt skede, eftersom Milla och Markku Vahtila ville gå långsamt och varsamt till väga.

- Vi hade skaffat alla verktyg och köpt innerdörrar, sådana här gamla spegeldörrar varav en del ursprungligen var från Sveaborg, säger Markku Vahtila.

Innerdörrarna, antika möbler och andra föremål förvarades i det rum där branden antas ha börjat.

Talko på lördag och söndag

- Allting brann inte, men mycket kunde inte räddas eftersom de var tvungna att riva ner och ha sönder allt, säger Milla Vahtila.

Därför ordnas paret ett talko kommande helg för att med vänners och bekantas hjälp försöka ta till vara det som kan räddas och användas på nytt.

- Vi önskar att människor skulle komma och hjälpa oss. Vi vill försöka rädda balkar, bräder, spisar, spikar och saker som vi kan använda i ett senare skede.

Talkot ordnas på både lördag och söndag mellan klockan 10 och 16.

Förstående grannar

Malmgårdsborna har varit förstående och skickat hälsningar via sociala medier. De närmaste grannarna besökte också brandplatsen redan på lördagsnatten.

- Människor kör förbi och jag förstår att det intresserar dem, men ibland stannar de för att ta en bild när vi står och gråter på gården. Det känns inte alls bra, säger Milla Vahtila.

Stannar gärna kvar i Lovisa

Paret beskriver huset som ett drömhus och stannar helst kvar i Lovisa om det bara är möjligt.

- Det är inte bara huset utan platsen. Vi hade tänkt oss att det här är det hem där vi stannar resten av våra liv, säger Milla Vahtila.

Vahtilas är fortfarande skrivna i Helsingfors där de har en hyreslägenhet. Eftersom hösten varit lugn på arbetsfronten har de i praktiken bott och renoverat huset i Malmgård i tre och en halv månad.

- Vi har varit så lyckliga där och levt i en egen bubbla. Allt kändes bra och vi hade planerat hur vi ska renovera hela huset och leva våra liv där.

Trots att branden totalförstörde huset är det i princip möjligt att bygga upp det på nytt, men det är en fråga om pengar.

- Det var precis att vi fick ett lån för att köpa huset. Vi vet inte ännu vad försäkringen täcker och vad vi har möjlighet att göra. Försäkringsbolaget börjar nu utreda det.

Paret vill inte köpa ett nytt hus, eftersom de uttryckligen förälskade sig i det gamla trähuset. Men ett annat gammalt trähus i regionen kan eventuellt vara ett alternativ om pengarna räcker till.

Leende kvinna mot stenvägg.
Bildtext Fotografen Milla Vahtila önskar kunna få bo kvar i regionen. Arkivbild.
Bild: Milla Vahtila

Fotografen Milla Vahtila och redskapsgymnasten Markku Vahtila är också kända för sin blogg där de skriver om bland annat idrott och resor med den röda kleinbussen.

Markku Vahtila är flerfaldig finsk och nordisk mästare i artistisk gymnastik. Hans specifika redskap är ringar. Milla Vahtila är bland annat finsk silvermedaljör i räckhäv.

Diskussion om artikeln