Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lisa Langseths nya serie "Kärlek & anarki" för leken in i vuxenlivet

Från 2020
Skådespelarna Björn Mosten och Ida Engvoll i serien "Kärlek & anarki".
Bildtext I Lisa Langseths nya serie "Kärlek & anarki" bjuder kollegerna Sofie (Ida Engvoll) och Max (Björn Mosten) upp varandra i en lek.
Bild: Netflix/Ulrika Malm

Regissören Lisa Langseth har redan gjort succé med den nya Netflixserien Kärlek & anarki. Där undersöker hon vad som händer när två arbetskamrater bjuder upp varandra till lek.

Langseth är mest känd för sina samarbeten med skådespelaren Alicia Vikander, i filmer som Till det som är vackert, Hotell och Euphoria. Nu gör regissören och manusförfattaren Lisa Langseth tv-debut med komediserien Kärlek & anarki.

I centrum för Kärlek & anarki står Sofie (Ida Engvoll), som är konsult. Hon lever ett stelfruset och fläckfritt vuxenliv i Stockholms innerstad, med framgångsrik man och två välartade barn.

Men när hon får i uppdrag att modernisera ett bokförlag råkar hon blottlägga en spricka i sin blankpolerade fasad, när den betydligt yngre it-teknikern Max (Björn Mosten) kommer på henne med att onanera på jobbet.

Det blir början på en lek mellan dem, där de utmanar varandra att tänja på gränserna för hur man får bete sig på en arbetsplats. Som att skälla ut någon utan anledning, skapa kaos på fikarasten eller spela chef för en dag.

Sofie (Ida Engvoll) och Johan (Johannes Bah Kuhnke) vid middagsbordet i Netflixserien "Kärlek & anarki".
Bildtext Sofie (Ida Engvoll) lever ett stabilt liv i Stockholm med sin framgångsrika man Johan (Johannes Bah Kuhnke).
Bild: Netflix/Ulrika Malm

Lekens kraft

Langseth var intresserad att utforska lekens inneboende kraft, och vad som skulle hända om vi vuxna vågade leka mer.

– Man kan bara se barn leka, så är det något med hur de bearbetar allting i den här låtsasvärlden där liksom ingenting farligt kan hända, men ändå ganska allvarliga saker. Det tappar man som vuxen väldigt mycket. Vi har också otroliga problem med närvaro i vår tid – den här närvaron som barn har så naturligt i sig, och som vi rationaliserar bort i vår vuxenhet.

Huvudrollsinnehavaren Ida Engvoll förklarar att den handlar om att frigöra sig från föreställningen om att livet ska vara rationellt.

– Det är väl människans lott liksom, att man vill ha överblick, räkna ut sitt liv – på grund av att vi kan det – rationalisera känslor, hur länge vi ska leva, hur sunda vi ska vara. Jag tänker att det finns ett behov i grund och botten hos människor att leva lite vildare, helt enkelt.

Vuxenlivet i sig är en lek

Leken med Max får Sofie att upptäcka slumrande sidor hos sig själv, samtidigt som människorna i hennes omgivning blir mer och mer frustrerade. Som när Max instruerar Sofie att gå baklänges en hel dag, något som retar gallfeber på hennes statustokige man Johan (Johannes Bah Kuhnke).

– Det är ju jättekonstigt när man går baklänges en hel dag, det är superkonstigt. Fast egentligen är det en så himla lätt grej att göra. Det är väl det jag har velat med lekarna, att de är ganska enkla saker. Men om man gör dem fullt ut så blir det ju stort, säger Lisa Langseth.

Skådespelaren Ida Engvoll i den nya Netflixserien "Kärlek & anarki".
Bildtext Sofie (Ida Engvoll) bjuds upp till lek av sin kollega och upptäcker nya sidor hos sig själv via den.
Bild: Netflix/Ulrika Malm

Men det är inte bara Sofie och Max som låtsasleker på bokförlaget Lund & Lagerstedt.

Den rutinerade förläggaren Friedrich (Reine Brynolfsson) blir alltmer utmattad av att projicera bilden av sig själv som en seriös och kunnig kulturman. Hans yngre kollega Denise (Gizem Erdogan) kämpar hårt för att framstå som politiskt medveten och samtidsrelevant. Den fege förlagschefen Ronny (Björn Kjellman) känns ofta som en liten pojke i för stor kostym.

Ida Engvoll menar att vuxenlivet i sig självt är en sorts lek.

– Min mormor fyllde år igår och jag frågade "är du stor nu", och hon bara "nä!". Jag tror inte vi blir det. Jag tror att man alltid kommer känna att man leker det här samhället. Det är inte självklart att man ska kliva upp och sätt på sig rätt kläder, äta rätt saker, få allting att funka på ett samhälleligt plan. Det är ju bara saker vi har hittat på. Och pengar har vi hittat på, det är ju en lek också.

Tar an kvinnlig sexualitet på ett nytt sätt

Det var inte länge sedan som kvinnlig onani nästan var tabu att visa i breda tv-serier och filmer. I Kärlek & anarki är Sofies onanerande avgörande för berättelsen, men i början var den en tuff utmaning för Ida Engvoll.

– Hur ska jag ta mig igenom det här? Sedan blir saker mer och mer normalt, men när man har de där första onaniscenerna – det här är så otroligt utlämnande, bokstavligen naket. Och jag är ganska blyg på vissa sätt. Men jag kände mig ofta väldigt trygg med Lisa och jag litade på den här historien.

Skådespelaren Björn Mosten i den nya Netflixserien "Kärlek & anarki".
Bildtext Max (Björn Mosten) kommer på sin kollega medan hon onanerar en dag på jobbet. Från det börjar en lek där de tänjer på de sociala normerna på arbetsplatsen.
Bild: Netflix/Ulrika Malm

För Lisa Langseth var scenerna en möjlighet att skildra kvinnlig sexualitet på ett nytt sätt.

– Hon är ju stressad och så kollar hon på det där och så runkar hon och så blir hon lite avslappnad. Det är hennes grej på något sätt. Och hon gör det på ett ganska krasst sätt, och det tyckte jag var intressant att skildra – hon är någon slags porrmissbrukare, ser jag henne som, säger hon.

Vid sidan av onanin så innehåller serien några spektakulära nakenscener som både är chockartade och fruktansvärt roliga.

Ida Engvoll beskriver själva arbetet med de scenerna en sorts spegling av det som Max och Sofie sysslar med i Kärlek & anarki.

– Det blir också en lek som vi leker, med manuset och med henne. Vi funderade på ”vad är det man absolut inte får göra här – och varför inte?”. Och då blir jag sugen på att testa det.

Samtliga åtta avsnitt av Kärlek och anarki finns nu på Netflix.

Diskussion om artikeln