Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 50 miljoner människor har smittats av coronaviruset – kurvan pekar uppåt i både USA och Europa

Från 2020
Uppdaterad 09.11.2020 22:04.
Ambulans och två personer i skyddsdräkt utanför ett italienskt sjukhus.
Bildtext I Italien är läkare oroliga för att situationen ska eskalera ytterligare, och efterlyser därför en nationell nedstängning.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Coronaläget i världen ser allt dystrare ut. Över 50 miljoner människor har smittats av coronaviruset globalt sedan pandemin bröt ut. USA och delar av Europa toppar än en gång listorna över länder där antalet nya coronavirusfall ökar stadigt. Samtidigt ökar ändå hoppet om ett vaccin.

Den andra vågen står för en fjärdedel av alla fall av coronaviruset, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Också Sverige rapporterar om ett ökat antal fall, särskilt i Stockholm. Förra veckan testades 42 000 personer i huvudstaden, varav en femtedel fick positivt svar. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Förra veckan var 16,3 procent av testen positiva, och veckan innan 8,4 procent. Antalet positiva test har alltså fördubblats.

Antalet coronasmittade som behöver sjukhusvård har också ökat kraftigt i Sverige. I Stockholm har antalet fördubblats under förra veckan, något myndigheterna inte hade förutspått.

Så här ser läget ut i världen

Kurvorna pekar uppåt i Europa

Runtom i Europa stängs samhällen fortsatt ned i försök att minska smittspridningen. Flera länder fortsätter att registrera rekordantal nya coronasmittade, bland dem Tyskland, Österrike och Polen.

Nu sällar sig också Portugal till ledet av länder som inför nedstängning i stora delar av landet. Också Ungern stänger ned delvis från och med onsdag, meddelade premiärminister Viktor Orban.

Slovakien har för sin del infört masstestning av befolkningen i ett försök att stävja coronaviruset.

Programmet är inte längre tillgängligt
Slovakien genomförde andra omgången av sina masstester - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Frankrike rapporterades rekordmånga nya fall av covid-19 i lördags, över 86 800 stycken. Totalt har nu över 40 400 personer dött till följd av covid-19 i Frankrike. För tillfället råder det nattligt utegångsförbud i hela landet.

I Storbritannien ökar antalet dödsfall fortfarande, och totalt har nu över 49 000 personer dött sedan pandemins början. Antalet dödsfall är högst i Europa, mätt i totalt antal fall - inte i förhållande till folkmängden.

Belgien är värst drabbat mätt i antal dödsfall per 100 000 invånare. Siffran där är 113.

Italiens läge oroar, läkare efterlyser nedstängning

Coronavirusets första våg slog hårt mot Italien, som var först i Europa att drabbas av det.

Nu varnar en av landets ledande hälsoexperter, Massimo Galli, för att coronavirussituationen i landet är utom kontroll igen.

Andra sjukdomar tar inte paus bara för att covid existerar.

― Massimo Galli, chef för smittskyddsmyndigheten i Italien

Förra veckan införde premiärminister Giuseppe Contes regering ett riksomfattande nattligt utegångsförbud och striktare regler i fyra hårt drabbade regioner. Det räcker inte, anser läkare och efterlyser en ny nationell nedstängning efter att antalet nya fall åter skjuter i höjder.

– Andra sjukdomar tar inte paus bara för att covid existerar, och vi måste organisera våra sjukhus, annars kommer pandemin att ge upphov till ännu mer skada än de tragiska dödssiffrorna vi nu ser, sa Galli.

Under den senaste veckan har omkring 450 dödsfall registrerats på daglig basis, och över 30 000 nya smittor har bekräftats per dag.

Hittills har över 41 000 personer dött i Italien, och över 953 000 personer har smittats.

Bergamo är den värsta drabbade staden i Italien som totalt har registrerat över 8 100 dödsoffer.
Bildtext Italien vill undvika att hamna i en liknande situation som i våras. Bilden är tagen i Bergamo under våren, då massvis med italienare dog till följd av coronaviruset.
Bild: /All Over Press

10 miljoner fall i USA - kan Biden vända på trenden?

I skuggan av presidentvalet sprider sig coronaviruset som en löpeld i USA. Många hoppas nu på att Joe Biden ska kunna vända skeppet då han tillträder som president.

USA hör till de länder som drabbats hårdast av coronaviruset, med över 243 000 dödsfall. På måndagen hade antalet bekräftade coronafall i USA överstigit 10 miljoner, enligt Johns Hopkins-universitetets data.

Under helgen rapporterades rekordhöga dödssiffror i delstater som Texas, Illinois och Florida, men viruset sprider sig i 44 delstater. I tre dagar i sträck har över 125 000 nya fall uppdagats.

Frågan är bara hur många som kommer ha hunnit dö och smittas innan det.

― Scott Gottlieb, tidigare chef för FDA om huruvida Biden kan vända på skutan.

I dag presenterade Biden en grupp bestående av 12 experter som ska bekämpa coronaviruset på nationell nivå.

President Trump har upprepade gånger tonat ned riskerna med viruset, och motsatt sig åtgärder som att bära munskydd och utöva fysisk distansering.

Hundratals människor köar i sina bilar för att testas vid en provisorisk testningsplats i Florida som drivs av Nationalgardet.
Bildtext För få testplatser har lett till långa köer för att testa sig i USA. Bilden är tagen i Florida.
Bild: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

I praktiken finns inga nationella direktiv för hanteringen av pandemin, utan den har skötts på delstatsnivå, av lokala guvernörer och borgmästare.

Biden planerar att utöka testningen, göra det obligatoriskt att använda munskydd utanför det egna hushållet, att införa betald sjukfrånvaro och vård av sjuka barn, samt gratis coronatest.

Då Biden tillträder i januari kommer pandemin att ha nått sin kulmen i USA, förutspår hälsoexperter.

– Frågan är bara hur många som kommer ha hunnit dö och smittas innan det, säger den tidigare chefen för USA:s livsmedels- och läkemedelsverk FDA, Scott Gottlieb.

Flera färgglada ansiktsskydd som hänger på en ställning.
Bildtext Munskyddsmode - de här munskydden säljs på en marknad i Tyskland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Antagligen fler dödsfall än rapporterat, men också fler tillfrisknade

Globalt har nu 1,25 miljoner människor dött i sviterna av covid-19, enligt Johns Hopkins-universitetets statistik.

Både antalet smittade och döda befaras ändå vara betydligt större, på grund av ineffektivt testande, särskilt i våras. I vissa länder testas fortfarande bara personer med symtom eller sådana som är allvarligt sjuka.

Nästan 40 miljoner människor har ändå friskförklarats, men också antalet tillfrisknade är förmodligen betydligt större än så.

Ljusglimtar trots dystra siffror

Det finns ändå ljusglimtar när det kommer till coronaviruspandemin: Förutsättningarna för att testa i större utsträckning är bättre nu än de var i våras. Det innebär att man identifierar smittan bättre och kan bryta smittkedjorna i ett tidigare skede.

Dessutom går utvecklingen av ett coronavaccin framåt. Det har pågått allt sedan pandemin bröt ut, och bland annat Ryssland säger sig ha utvecklat inte bara ett, utan två säkra vaccin. Forskare är ändå inte alldeles övertygade om Rysslands påstådda framgångssaga.

Ett vaccin som nu testas har visat sig vara effektivare än vad experterna till en början vågat tro.

I dag meddelade läkemedelstillverkaren Pfizer och dess tyska samarbetspartner Biontech att det coronavaccin de utvecklar skyddar till 90 procent.

Källor: AFP, Reuters, Johns Hopkins-universitetet, DN, Buildbackbetter.com, ECDC

Diskussion om artikeln