Nytt coronavaccin gav nio av tio immunitet – THL:s överläkare: "Goda resultat, men vi behöver veta mer"
Ett av de covid 19-vacciner som just nu håller på att testas visar sig vara ännu effektivare än vad experterna på förhand vågade tro.
Läkemedelstillverkaren Pfizer och dess tyska samarbetspartner Biontech uppger att de sista och avgörande fas 3-studierna preliminärt visar att vaccinet skyddar till hela 90 procent.
Det innebär att nio av tio som får vaccinet utvecklar immunitet.
På förhand har man spekulerat i att ett skydd på 50 procent kunde vara acceptabelt för att godkänna vaccinet.
Här kan du höra vad Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund anser om vaccinet:

Det ser lovande ut för ett potentiellt coronavaccin - preliminära studier visar att nio av tio får immunitet
43 000 har testats
I fas 3 testar man det nya läkemedlet på stora patientgrupper på flera hundra eller kanske flera tusen personer.
Om fas 3-studierna är lyckade kan man ansöka om att få behandlingen godkänd av myndigheterna.
I Pfizers vaccintest har över 43 000 människor ingått.
Inga biverkningar
Inga biverkningar har rapporterats, uppger Pfizer.
– Det här är goda nyheter, säger Danny Altmann som är professor i immunologi på Imperial College i London.
Men han påpekar att nya vacciner måste både godkännas av myndigheterna – och levereras till människor runt om i världen – och att det kommer att ta månader i anspråk.
Om allt går bra kan myndigheterna få ta ställning till det här vaccinet i slutet av november. Om vaccinet godkänns kan det levereras till sjukvården mot slutet av året.
Omkring 10 olika alternativ till vaccin mot covid-19 har nått fas 3-stadiet i testandet.
Goda men preliminära resultat
Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd säger att det här är goda resultat, men hon betonar också att de är preliminära.
– Vi behöver veta mer, både när det gäller hur långvarig vaccineffekten är och hur tryggt vaccinet är, säger hon.
Testpersonerna har varit i åldern 18-55 år, respektive 65-85 år, och det innebär att om det här vaccinet får börja säljas så ges försäljningstillstånd till en början endast för vuxna.
EU-samarbete kring vaccinhandeln
EU samarbetar i fråga om vaccinupphandlingarna för att EU-länderna ska kunna få en förhandlingstriumf som baserar sig på ett stort antal beställningar i en svår marknadssituation.
Det är kommissionen som förhandlar om förskottsköp av vacciner med vaccinproducenterna. EU har också förbundit sig till internationell solidaritet för att främja lika tillgång till vacciner.
EU:s avtal om förskottsköp finansieras via EU:s nödfond där alla 27 medlemsländer är med.
EEU (Eurasiatiska ekonomiska unionen) har ingått ett förhandsavtal om upphandling av vacciner med bolaget Astra Zeneca.
EEU har också ingått ett avtal om att köpa vaccin av SanofiPasteur-GSK och fört inledande förhandlingar med Johnson & Johnson, BionTech/Pfizer, Moderna samt Curevaci.
Förhandlingar förs också med andra tillverkare. Avtalen är mellan kommissionen och företagen och de är hemliga.
Vaccinet ska ingå i det nationella vaccinprogrammet
Coronavirusvaccinet ska enligt Social- och hälsovårdsministeriet ingå i det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinet ska vara frivilligt och avgiftsfritt. Vaccinet kommer att ges till hela befolkningen.
De som sannolikt kommer att vaccineras först är yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården och socialvården samt de arbetstagare som är i nyckelställning med tanke på samhällets grundfunktioner.
De ovannämnda vaccineras först för att de ska vara friska och kunna upprätthålla hälsovårdens bärkraft.
Till de första som ska vaccineras hör dessutom de medicinskt definierade riskgrupper som löper störst risk att få en allvarlig form av sjukdomen covid-19 jämfört med andra, och de människor som löper störst risk på grund av sin ålder.
Uppsving på börsen efter nyheten
Börserna pekar uppåt efter nyheten om coronavaccinet. I synnerhet har aktievärdet på de bolag som drabbats hårt av coronaviruset fått ett uppsving.
På Helsingforsbörsen ökade Finnairs aktievärde med 23 procent och restaurangbolaget NoHo Partners värde med 19 procent under måndagseftermiddagen.
Helsingforsbörsens huvudindex var 3,64 procent på plussidan. Också många flygbolags aktier stiger i värde, bland annat Ryanairs.
Källor: STT, AFP
Artikeln uppdaterades klockan 16.17 med de tre sista mellanrubrikerna som handlar om EU:s samarbete kring vaccinerna, Social- och hälsovårdsministeriets information om vem som får vaccinet först och att börskurserna pekar uppåt efter nyheten.
Artikeln uppdaterades kl 17.15 med överläkare Hanna Nohyneks kommentarer