Hoppa till huvudinnehåll

Stormen tog 400 kubikmeter av Benny Tjärus skog i Karleby

"Det är som ett krigsfält, det är totalförstört på en del ställen"

Stormen Aila drabbade hela den österbottniska kusten med kraft i september. Ett av de värst drabbade områdena är Öja i Karleby där till exempel varenda träd på ett fyra hektar stort område föll.

Det är direkt farligt att reda upp. Det är spänningar i träden så när man sågar kan de plötsligt slå till sidan. Är man oförsiktig bryter det av benen, i bästa fall. I värsta fall behöver du inte fundera mera.

― Benny Tjäru

I fjol högg och sålde Benny tillsammans med sin far Lars Tjäru kring 600 kubikmeter träd.

De träd som gått av en bit upp duger inte till stockar, de blir massaved och då är det halva priset.

― Benny Tjäru

1959 var det ungefär likadant, då blåste tusentals meter omkull i Öja. Jag var 15 år och mjölkpojke. Jag sprang med hinkarna, men vi kunde inte ta oss fram till gårdarna så jag fick ta bågsågen till hjälp och det tog timtal.

― Lars Tjäru

Finlands skogscentral räknar att Aila tog omkring 700 000 kubikmeter skog, en stor del av det i Österbotten. På UPM i Jakobstad säger skogskundsansvariga Robert Lindqvist att riksväg 8 var gränsen, därifrån och ut mot havet har han sett skiften där varje träd ligger.

Det är mycket omfattande skador, jag har aldrig sett något liknande.

― Robert Lindqvist, UPM

Också till exempel Larsmo, Maxmo och Nykarleby har drabbats hårt, enligt Lindqvist. Det kommer att ta minst ett år innan allt är upprett.

Min aftonbön innehåller framför allt att vi ska få en ordentlig vinter med tjäle och helst före nyår. Vi har tunga maskiner som behöver färdas och nu är det fruktansvärt blött i marken. Fryser marken finns det en chans att vi klarar det.

― Robert Lindqvist, UPM

Lindqvist säger att allt fler skogsägare nu talar om att man borde försäkra skogen, åtminstone åren efter en gallring då träden behöver tid på sig att rota sig ordentligt.

Och det är helt klart, det har börjat blåsa mer. Så vi uppmanar folk att ta stormskadeförsäkring.

― Robert Lindqvist
Uppdaterad 12.11.2021 14:21.