Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mart Helme avgår men Estlands regering fortsätter - sonen Martin klarade förtroendeomröstning: "Vi har inte gjort något fel"

Från 2020
Den estniska toppolitikern Mart Helme flyr från journalisterna i samband med en regeringskris hans uttalanden har lett till.
Bildtext Bild från oktober 2020. Mart Helme flyr från journalisterna i samband med en tidigare regeringskris som handlade om hans hans uttalanden om sexuella minoriteter i en intervju för Deutsche Welle.
Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press

Mart Helme avgår för att ge regeringen arbetsro och för att värna om sin rätt att säga vad han vill. Det räckte inte för oppositionen, som krävde en överraskande förtroendeomröstning mot sonen, partiet Ekres ledare Martin Helme.

Den förtroendeomröstningen visade sig vara en felberäkning av det största oppositionspartiet, högerliberala Reformpartiet.

Finansminister Martin Helme klarade den galant. Bara 46 av 101 ledamöter röstade för ett misstroende. En enda ledamot från ett regeringsparti röstade för att fälla Helme ur regeringen.

Förtroendeomröstningen var en plan B, eftersom Reformpartiet hade planerat att rikta den mot inrikesminister Mart Helme först. Men Mart, Martins pappa, avgick självmant på förmiddagen.

Estlands finansminister Martin Helme i parlamentet Riigikogus korridorer, med hatten på inomhus.
Bildtext Martin Helme. Bilden tagen i Riigikogus korridor den 19 oktober, i samband med Estlands senaste regeringskris.
Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press

- Visa din sämsta sida, Mordor!, sa Martin Helme i början av den korta debatten före förtroendeomröstningen. Igen en påhittad, från intet skapad skandal för att fälla regeringen.

Många förklaringar till avgången

Under debatten försvarade Martin Helme beslutet att han inte själv avgår trots att hans pappa Mart gör det.

I deras gemensamma radioprogram i söndags sa de båda att valet i USA var förfalskat och att Joe Biden är väldigt korrupt.

- Mart avgår inte för det han sa, utan för att ge regeringen arbetsro, för att ta fokus bort från honom och ge regeringens politik större utrymme, sa Martin Helme.

Inrikesminister Mart och finansminister Martin Helme, far och son i Estlands regering.
Bildtext Mart och Martin Helme.
Bild: All Over Press

Oppositionsledaren Kaja Kallas konstaterade kort att Martin Helme också gav en annan förklaring på presskonferensen till varför hans pappa avgår.

- Han sa att de gör det för att det annars blir en förtroendeomröstning i Riigikogu. Det är inte en present vi vill ge oppositionen, sa Helme, enligt Kallas.

Hon har rätt i att Helme sa så och då är det inte långsökt att tolka det som så att premiärminister Jüri Ratas hade gett Helme någon form av ultimatum.

Estlands premiärminister Jüri Ratas och utrikesminister Urmas Reinsalu sitter vid ett bord med mikrofoner framför sig.
Bildtext Premiärminister Jüri Ratas och utrikesminister Urmas Reinsalu. Båda fördömer far och son Helmes uttalanden, men stöder att regeringen fortsätter åtminstone en tid ännu.
Bild: Imago images/Scanpix/All Over Press

Diskuterade påstått valfusk och "den djupa staten"

Om vi tar ett steg tillbaka till exakt vad som har hänt så börjar skandalen i söndags, i samband med far och son Helmes radioprogram Räägime asjast.

I programmet diskuterar de i närmare en timme det amerikanska presidentvalet. De har två huvudbudskap, som redan nämns här ovan. Valet präglas av fusk och Biden är genomkorrumperad.

Men tonen mot USA, Estlands viktigaste allierade i säkerhetsfrågor, är hård. USA är inte en demokrati, säger de, när "den djupa staten", George Soros och Mike Bloomberg kan fixa valet åt Biden.

Målningar av Joe Biden och Kamala Harris.
Bildtext Joe Biden är bara en frontfigur för den djupa staten, inte den som kommer att ha den riktiga makten, menar Mart och Martin Helme i sitt radioprogram.

- Det får mig alltid att häpnas hur öppet vänstern ljuger och stjäl, det är ett bottenlöst hål, säger Martin Helme i programmet.

Han hänvisar till obekräftade och ogrundade uppgifter om stora skåpbilar fulla med mystiska Biden-röster som sägs ska ha anlänt till vissa vallokaler där Trump ledde.

Det kan här vara på sin plats att lyfta fram att det hittills inte har kommit fram ett enda bevisat fall av valfusk i USA.

De fall som har anmälts till rätten och ännu inte har behandlats är dessutom så få att de inte påverkar valresultatet i sig om en del av dem visar sig vara sanna.

Mart och Martin Helme och EU-parlamentarikern Jaak Madison öppnade registren och sjöng så att det fortfarande ekar och fortsätter att eka.

― Raul Rebane, kommunikationskonsult

Bannonträff låg till grund

Det som ännu är osagt är att en gäst i söndags hade bjudits in till radioprogrammet Räägime asjast, Ekres europaparlamentariker Jaak Madison.

Madison hade varit i Washington DC i USA under det amerikanska presidentvalet och hade träffat både Vita husets före detta chefsstrateg Steve Bannon och Trumps advokat Rudy Giuliani.

Enligt Madison har Bannon samlat på sig stora mängder bevis om omfattande valfusk och det var de här uppgifterna som låg till grund för Helmes och Helmes kontroversiella diskussion i söndags.

I programmet ifrågasätter ingen av de tre debattörerna Bannons uppgifter en enda gång.

Vill ha fortsatt högerpopulistisk medvind

Sedan han fick sparken av Trump för tre år sedan har Steve Bannon använt en stor del av sin tid till att bygga upp ett nätverk av populistiska, nationalkonservativa organisationer i Europa.

Av många kontroversiella saker Bannon har sagt sedan valet är en av de viktigaste, och mindre kontroversiella, att högerpopulistiska partier runt om i världen nu måste se till att de inte förlorar sitt stöd bara för att Trump just nu är ute ur spelet.

Det var det far och son Helme gjorde i söndags, talade till sina anhängare om hur genomruttet USA är.

Diskussion om artikeln