Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden tillsätter insatsstyrka som ska bekämpa coronaepidemin i USA

Från 2020
Joe Biden i munskydd.
Bildtext Joe Biden har tillsatt en grupp forskare och experter som ska hjälpa med arbetet mot coronaviruset.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s nästa president Joe Biden har i dag, måndag, tillsatt en expertgrupp som ska hjälpa hans kommande administration att få bukt med coronaepidemin.

Även om president Donald Trump ännu inte erkänt sig besegrad är arbetet med att förbereda maktskiftet redan i full gång i Joe Bidens läger.

Biden har tillsatt en insatsstyrka som ska fundera över hur hans kommande administration ska stävja coronavirusepidemin.

Insatsstyrkan leds av epidemiologen och tidigare chefen för USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet David Kessler, tidigare chefen för USA:s folkhälsomyndighet Vivek Murthy och Marcella Nunez-Smith, professor i folkhälsa vid Yale university.

"Arbetet ska bygga på vetenskap"

Över 243 000 amerikaner har dött till följd av coronaviruset och tio miljoner smittfall har bekräftats i landet.

Coronaepidemin har varit en central fråga under presidentkampanjen och Joe Biden har genomgående kritiserat president Donald Trump för hans hantering av krisen.

- Coronaviruspandemin är en av de viktigaste kamperna vår administration står inför och det är vetenskap och experter som kommer att informera mig. Den rådgivande gruppen kommer att hjälpa att forma vårt arbete mot epidemin och säkerställa att vacciner är trygga och effektiva samt distribueras effektivt, rättvist och skyddar riskgrupper, sa Joe Biden i ett uttalande.

Expertgruppen består av tolv medlemmar, bland dem Rick Bright, en visselblåsare som säger att han avlägsnades från sin post i president Trumps administration för att han ifrågasatte administrationens förmåga att stävja coronaviruset.

Munskyddstvång och fler coronatest

Biden planerar bland annat att utöka testkapaciteten, göra det obligatoriskt att använda munskydd och satsa på produktion av skyddsutrustning, skydd av riskgrupper och på effektiv distribution av mediciner och vaccin.

Under en presskonferens sa Biden att måndagens besked om att de första preliminära resultaten från vaccintillverkaren Pfizers och dess tyska samarbetspartner Biontechs studier ser lovande ut är hoppingivande.

Biden varnade emellertid att det kommer att ta flera månader innan slutet på kampen mot covid-19 är i sikte.

Han sa också att munskydd enligt den amerikanska folkhälsomyndigheten fortsatt är det effektivaste vapnet mot spridningen av viruset och att munskydd inte är ett politiskt ställningstagande.

- Mitt budskap till alla än detta: Det kvittar vem du röstade på - vi kan rädda tiotusentals liv om alla skulle använda munskydd. Inte republikanska liv eller demokratiska liv, utan amerikanska liv.

Han påminde att amerikanerna i väntan på ett vaccin måste komma ihåg att hålla avstånd, tvätta händerna och använda munskydd.

- Dagens nyhet ändrar inte den här realiteten, sa Biden.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln