Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Max Granlunds glödheta form i EM-kvalet gick inte obemärkt förbi – valdes till öppningsomgångens all stars-sjua: "Kan definitivt vara nöjd med mitt spel"

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt
Max Granlund pangade in sju mål mot Danmark - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Får man tro det europeiska handbollsförbundet var Max Granlund den bästa vänsternian i farten då den tredje fasen av EM-kvalet körde igång. Granlund noterades allt som allt för 17 mål under de två första matcherna.

Målvakt – Roland Mikler, Ungern
V6 – Hakon Dadi Styrmisson, Island
V9 – Max Granlund, Finland
M9 – Andy Schmid, Schweiz
H9 – Kiril Lazarov, Nordmakedonien
H6 – Aleksey Fokin, Ryssland
M6 – Nemanja Grbovic, Montenegro

Där EHF:s all stars-sjua under det första landslagsfönstret i höstens EM-kval. För Finlands och Dickens Max Granlund är det inget annat än ett bevis på att de två första matcherna gick riktigt, riktigt bra.

Mot Nordmakedonien stod Granlund för tio baljor och mot stenhårda Danmark blev det ytterligare sju. Viktiga fullträffar, inte minst på grund av att både Nico Rönnberg och Benjamin Helander tvingades lämna återbud.

Se fullträffarna mot de regerande världsmästarna genom att klicka på artikelns huvudbild!

– Nog kan man vara nöjd med det här skyttet, absolut, säger Granlund till Yle Sporten efter matchen mot Danmark.

– Det är något positivt jag kan ta med mig från de här matcherna, tillägger han.

"Det blev några steg bakåt"

Som helhet lämnade Finlands insats framför allt mot Danmark mycket att önska. Tränaren Ola Lindgren efterlyste tuffare tag i defensiven, men åtminstone Granlund verkade veta vad han sysslade med i offensiven.

– Max var mycket bra. Han visade att han klarar sig på den här nivån, hans kast är tillräckligt bra. Han öppnade nog ögonen hos många utländska klubbar med sina insatser, konstaterade expertkommentator Olle Stenius i Yles tv-sändning.

– Ola har också sagt i omklädningsrummet att det bara är människor vi möter. Att man måste våga spela sitt eget spel – och att lyckas ger ju bara mer självförtroende, kompar Granlund.

Max Granlund i landslagsdressen.
Bildtext Max Granlund.
Bild: Tomi Hänninen/Newspix24/Handbollförbundet

Laginsatsen får ändå tumme ner av 17-målsskytten.

– Vi kan definitivt inte vara nöjda. Vi förväntade oss inte att vinna, men vi gör det helt för lätt för motståndarna. Jag är ganska besviken. Vi har haft bra träningar och även om vi förlorade mot Nordmakedonien så kändes det inte lika illa som det här. Det blev några steg bakåt, säger Granlund.

– Men visst var det en bra erfarenhet. Det är ändå killar man sett spela i Champions League och VM. Man ser hur proffsiga de är i alla situationer, fortsätter han.

EM-kvalet fortsätter först i mitten av mars 2021 för Finlands del. Handbollsherrarna möter då Schweiz både hemma och borta.

Diskussion om artikeln