Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Perus president tvingas lämna makten efter kongressomröstning

Från 2020
Perus president Martín Vizcarra talar vid en talarstol under en riksrättsprocess i kongressen
Bildtext Martín Vizcarra lämnar sin post som Perus president.
Bild: Juan Pablo Azabache/ EPA

Kongressen i Peru har avsatt president Martín Vizcarra i natt. Han stod anklagad för att ha tagit emot mutor när han var guvernör för provinsen Moquegua.

Det är frågan om mutor som Vizcarra ska ha fått av byggföretag år 2014.

Martín Vizcarra, som varit landets president sedan 2018, har meddelat att han accepterar kongressens beslut och inte kommer att ta till juridiska medel för att påverka beslutet.

– Jag lämnar presidentresidenset i dag, jag åker hem i dag, meddelade Vizcarra efter kongressens omröstning.

Kongressens talman Manuel Marino kommer i enlighet med landets konstitution att ta över som president framtill juli 2021 då den pågående mandatperioden tar slut.

Enligt Reuters ha ett dussintals människor samlats på Plaza San Martín i centrala Lima för att visa sitt stöd för Vizcarra. Poliser finns på plats för att övervaka folkmassan. På sociala medier cirkulerar uppgifter om att en kongressledamot ska ha blivit slagen i ansiktet, skriver Reuters.

Andra omröstningen på kort tid

Också i september försökte kongressen avsätta Vizcarra, då för oegentligheter i statliga kontrakt, men man misslyckades. I natt, efter en åtta timmar lång riksrättsprocessen, röstade ändå 105 ledamöter för att avsätta honom. 19 ledamöter röstade emot.

Vizcarra har tidigare förnekat korruptionsanklagelserna och kallat dem både falska och grundlösa.

Långvarig maktkamp mellan presidenten och kongressen

En konflikt mellan presidenten och kongressen har pågått ända sedan Viscarras tillträdde på sin post. Den har bland annat gällt hans kamp mot korruption.

I fjol upplöste Viscarra parlamentet eftersom han var frustrerad över att kongressledamöterna stoppat bland annat en rad antikorruptionslagar.

Under de senaste månaderna har Vizcarras regering anklagat kongressens talman Marino för att ha försökt ta till militära medel för att störta Vizcarra. Marino har å sin sida förnekat att han skulle ha gjort något fel.

Källor: AFP, Reuters, SR

Diskussion om artikeln