Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I dag ska det vara slut på striderna i Nagorno-Karabach – Armeniens premiärminister beskriver avtalet som "otroligt smärtsamt"

Från 2020
Uppdaterad 10.11.2020 09:52.
Rasande demonstranter samlades utanför regeringsbyggnaden i Armeniens huvudstad Jerevan då nyheten om fredsavtalet spreds.
Bildtext Rasande demonstranter samlades utanför regeringsbyggnaden i Armeniens huvudstad Jerevan då nyheten om fredsavtalet spreds.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryska fredsbevarare är redan på väg till utbrytarregionen Nagorno-Karabach, efter att ledarna för Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland har skrivit under ett avtal om att striderna där avslutas. Enligt avtalet får Azerbajdzjan behålla det territorium som azererna lyckats erövra.

- I dag, den 9 november, undertecknade Azerbajdzjans president (Ilham) Alijev, Armeniens premiärminister (Nikol) Pasjinjan och presidenten för Ryska federationen ett avtal som förklarar ett totalt eldupphör och ett slut på alla militära insatser i krigszonen i Nagorno-Karabach från och med midnatt den 10 november, sade Rysslands president Vladimir Putin i ett uttalande som offentliggjordes strax efter midnatt.

Där uppger Putin att situationen vid fronten fryses vid nuvarande positioner. Han berättar att ryska fredsbevarare stationeras på kontaktlinjen mellan azerbajdzjanska och armeniska styrkor och i korridoren mellan utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach och Armenien.

Med hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR ska flyktingar få återvända till Nagorno-Karabach med omgivning och parterna ska utbyta både krigsfångar och dödsoffer.

Putin sade sig utgå ifrån att avtalet nu skapar förutsättningarna för ett "rättvis" lösning som gagnar både armnierna och azerbajdzjanerna.
Bildtext Putin sade sig utgå ifrån att avtalet nu skapar förutsättningarna för ett "rättvis" lösning som gagnar både armenierna och azerbajdzjanerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt det ryska försvarsministeriet skickas 1 960 ryska soldater nu till den omstridda regionen för att patrullera frontlinjerna.

Azerbajdzjans president Ilham Alijev sade att Turkiet också kommer att delta i den fredsbevarande insatsen.

Erövringen av Sjusja kan ha varit avgörande

Enligt avtalet ska alltså Azerbajdzjan få behålla det territorium som azererna har lyckats erövra under de sex veckor som det senaste kriget i Nagorno-Karabach har pågått.

Exempelvis får Azerbajdzjan behålla utbrytarregionens näst största stad Sjusja.

Azerbajdzjans flagga vajar över staden Sjusja. Bilden är från en video som publicerades på det azeriska försvarsministeriets webbplats på måndagen.
Bildtext Azerbajdzjans flagga vajar över staden Sjusja. Bilden är från en video som publicerades på det azeriska försvarsministeriets webbplats på måndagen.
Bild: EPA-EFE/AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY

Sjusja har stor symbolisk betydelse för Azerbajdzjan, eftersom 85 procent av invånarna där var azerbajdzjaner före kriget i början av 1990-talet då Armenien erövrade Sjusja lekande lätt.

Staden ligger på över 1 300 meters höjd med utsikt över utbrytarrepubliken Nagorno-Karabachs huvudstad Stepanakert.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kan Azerbajdzjans återerövring av just Sjusja ha varit den avgörande segern som tvingade Armenien att gå med på det här avtalet.

Alijev nöjd med vad han beskriver som en armenisk "kapitulation"

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjian bekräftade att han undertecknat avtalet med Putin och Alijev om att avsluta kriget.

- Texten i deklarationen är otroligt smärtsam både för mig personligen och för vårt folk, sade Pasjinjian.

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjian var dyster då han bekräftade att han undertecknat avtalet.
Bildtext Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjian var dyster då han bekräftade att han undertecknat avtalet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Han sade att beslutet fattats efter en grundlig analys av situationen vid fronten och diskussioner med experter. Enligt Pasjinjian var det här den bästa lösningen i den nuvarande situationen.

Senare på tisdag morgon sade han att han undertecknat avtalet eftersom armén insisterat på det.

Det här segervissa fotot på Azerbbajdzjans president Ilham Alijev publicerades av presidentkansliet den 30.10.
Bildtext Det här segervissa fotot på Azerbajdzjans president Ilham Alijev publicerades av presidentkansliet den 30.10.
Bild: EPA-EFE/AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY

Azerbajdzjans president Ilham Alijev, i sin tur, verkade mycket nöjd.

Enligt Alijev hade Pasjinjian till sist inget annat alternativ än att underteckna antalet.

- En järnhand tvingade honom underteckna det här dokumentet, det här är i grund och botten en kapitulation, sade Alijev.

Stora demonstrationer i Jerevan

Många armenier verkar också ha uppfattat situationen just som en armenisk kapitulation, eftersom tusentals arga demonstranter genast samlades utanför regeringsbyggnaden i Armeniens huvudstad Jerevan.

En del av dem lyckades storma regeringsbyggnaden och ska också ha slagit sönder en del möblemang i byggnaden.

Många demonstranter lyckades ta sig in i regeringsbyggnaden i Jerevan natten till tisdagen.
Bildtext Många demonstranter lyckades ta sig in i regeringsbyggnaden i Jerevan natten till tisdagen.
Bild: EPA-EFE/VAHRAM BAGHDASARYAN

De senaste veckornas strider om Nagorno-Karabach är de blodigaste på nästan 25 år. De har krävt åtminstone drygt 1 000 dödsoffer, av dem tiotals civila, men sannolikt är dödsoffren betydligt fler än så.

Källor: Reuters, AFP, Yle, BBC

Diskussion om artikeln