Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark backar – regeringen drar tillbaka planer på att avliva alla minkar, uppfödarna står fast vid att djuren ska avlivas

Från 2020
Uppdaterad 10.11.2020 16:07.
Två minkar i en bur i Danmark.
Bildtext Danmarks förslag om att avliva minkarna kom efter att en muterad form av coronaviruset påträffats hos djuren.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Danmark har den socialdemokratiska regeringen inte lyckats få tillräckligt med stöd av Folketinget för den nödlag som krävs för att man ska kunna genomföra planerna på att avliva landets 15 miljoner minkar, uppger flera danska medier. Pälsuppfödarna står ändå fast vid det tidigare beslutet och kommer att avliva minkarna.

Tanken var att man skulle ta i bruk ett hastelov, en så kallad nödlag, på tisdag.

Enligt nuvarande lagstiftning är det inte möjligt att kräva att friska minkar som finns utanför drabbade Nordjylland ska behöva avlivas, skriver DR som talat med juridiska experter.

Många minkar har ändå redan hunnit avlivas, närmare bestämt 2,5 miljoner djur, uppger danska TV2. Pälsfarmer har skyndat sig att avliva minkar i tron att de är tvungna och att de ska få ekonomisk kompensation.

På tisdag fick uppfödarna ett brev av regeringen där det som tidigare formulerats som ett krav nu hade ändrats till en rekommendation. Minkfarmarna menar ändå att minkarna nu avlivas oavsett och att beslutet inte längre går att backa.

Danmarks livsmedelsminister Mogens Jensen beklagar den otydliga kommunikationen och uppger att det var frågan om ett råd.

Han erkänner ändå regeringen utifrån den brådskande situationen bedömde att man inte hade tid att vänta på ny lagstiftning, skriver DR. Juridikexperter som DR talat med är kritiska till att regeringen meddelade om saken utan laglig grund.

Ännu oklart vad kompensationen blir

Enligt TV2 har Folketinget ännu inte lyckats enas kring hurudan kompensation pälsfarmerna ska få. Frågan är om det ska ske genom så kallad expropriation där staten tar över ägandet mot ekonomisk ersättning.

Ett antal minkfarmar har gjort underskott och det sänker gårdarnas värde.

Det finns också förslag om att man ska ge stöd till pälsföretagarna för att hjälpa dem investera för att byta bana.

Handelsminister Simon Kollerup (S) har tidigare utlovat en "solid" ersättning till alla minkfarmar.

Redan 2,4 miljoner minkar har avlivats

Danmarks förslag om att avliva minkarna kom efter att en muterad form av coronaviruset påträffats hos djuren.

Enligt nuvarande lagstiftning ska minkar avlivas om minkar på samma gård har insjuknat eller om minkfarmen är nära en annan farm där djur smittats.

Den danska regeringen kommer att föreslå en lagändring som gör det möjligt att också friska minkar avlivas. Enligt myndigheterna har kring 2,4 miljoner av Danmarks cirka 14–17 miljoner minkar redan avlivats.

Källor: DR, TV2, Finans, STT

Artikeln uppdaterades klockan 16.00 med information om hur många minkar som har avlivats och att minkuppfödarna håller fast vid beslutet om att avliva minkarna trots att regeringen backar.

Diskussion om artikeln