Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Hjälp dina växter att klara vinterhalvåret – här hittar du handfasta tips

Från 2020
Uppdaterad 03.02.2021 17:42.
En lyktranka på ett bord.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Nu minskar antalet ljustimmar vilket betyder att våra krukväxter går in i en viloperiod. Under viloperioden, från oktober till februari, då växterna har mindre tillgång till ljus, behöver de heller inte lika mycket vatten och näring som i tillväxtperioden från mars till september.

Det finns en del saker man kan göra för att hjälpa växterna att klara av denna mörka period.

En kanna, en pensel och en trasa på en bricka.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Fem handfasta tips

  • Placera växterna så ljust som möjligt för att de skall få tillräckligt med energi.
  • Undvik att flytta växterna under viloperioden eftersom växten använder mycket energi till att vända bladen igen mot ljuset.
  • Putsa, torka eller tvätta bladen för att få bort damm och skräp som täpper till porerna (klyvöppningarna) i bladen. På så sätt kan växten kan ta emot solljus och fukt bättre.
  • Ta bort torra, döda växtdelar.
  • Vattna eller spraya bladen med vårdande medel som t.ex. mikroblösning. Denna innehåller bland annat mjölksyrebakterier och fungerar som en slags probiotika som stärker växterna. Havsalgextrakt är ett annat preparat man med fördel kan använda vintertid. Dessa ersätter dock inte gödsel, utan utförs som komplement till näringen.
Grönväxter i en korg.
Bildtext Placera växterna nära varandra.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Mikroklimat – ett gynnsamt kretslopp

Genom att placera växterna nära varandra skapas ett gemensamt mikroklimat.

Växterna gynnas av närheten eftersom bladen andas koldioxid och avger syre genom fotosyntesen, och bladen avger även fukt som andra växter kan dra nytta av. Det bildas ett gynnsamt kretslopp, eller mikroklimat, som hjälper växterna att må bra.

Grönväxter i skålar.
Bildtext Elin och Lenas arrangemang.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Ett terrarium kan vara slutet eller öppet

Har man glaskärl till övers kan man göra små arrangemang eller kretslopp genom att plantera små växter tillsammans. Man kan göra slutna kretslopp med lock, eller öppna arrangemang.

I ett slutet kretslopp väljer man växter som kräver lite fuktigare förhållanden. I ett slutet kärl hamnar fukten som avdunstar från växterna tillbaka ner i jorden igen efter att den nått taket på kärlet.

I ett öppet kärl behöver man tillföra vatten enligt växternas behov eftersom en stor del av fukten försvinner ut i rummet.

Ett terrarium med grönväxter.
Bildtext Bräken, peperomia och murgröna trivs med jämn fuktighet.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Planterar man växter tillsammans i samma kärl kan man tänka på att plantera växter som kräver ganska samma typ av fuktighet.

Suckulenter/kaktusar och svärmorstungor trivs bäst lite torrare miljöer, medan t.ex. bräken, peperomia, murgröna och alocasia trivs med lite jämnare fuktighet.

Växtunderlaget i ett kärl som inte har hål i botten får gärna innehålla någon form av dränerande material som håller jorden luftig, t.ex. grus av bränd lera som bidrar till en jämnare fuktighet i jorden samt en mera porös struktur som är viktig för rotsystemet.

Växter i en skål.
Bildtext Succulenter och svärmorstunga.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Skapa ett vackert litet landskap genom att dekorera med dekorationssand, stenar eller saker från naturen.

Vartefter växterna blir större kan man byta ut till nya små sticklingar, på så sätt får man ett långsiktigt vackert arrangemang som piffar upp vilket rum som helst.

Lär känna dina växter och vattna rätt

Vattenbehovet bestäms av flera faktorer. Givetvis vilken typ av växt man har, men även t.ex. årstid, läge, luftfuktighet och växtunderlag påverkar.

I perioder med mindre ljus dricker växterna mindre vatten. Slokar växten så behöver det inte nödvändigtvis vara för att den är torr. Symptomen kan vara desamma när den är för våt.

Lyft på krukan och lär dig känna på vikten. Generellt kan man säga att om den lätt behöver den vatten, är den tung behöver den torka.

Känns det svårt kan man känna med fingret en bit ner i krukan för att avgöra fuktigheten. Ytan kan vara torr fastän rötterna är våta.

Gemensamt för krukväxter är att rötterna behöver både vatten och syre, därför får jorden aldrig vara våt, eftersom växten då kan drunkna/dö av syrebrist. En del växter kräver jämnare bevattning än andra.

Grönväxter.
Bildtext Tjockbladiga växter lagrar vatten i bladen.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Tjockbladiga växter lagrar vatten i bladen, därför kan de klara av torka bättre än växter med skira, tunna blad. Bladen på suckulentväxter dit t.ex. kaktus och aloe hör, kan se lite skrynkliga ut då den behöver vatten.

En vattenstinn suckulent känns hård om man klämmer på bladen. Men mjuka blad (ibland även lite matta i färgen) kan även vara ett tecken på att det blivit för vått så ifall bladen är mjuka och jorden samtidigt våt så skall den inte vattnas mera.

Är man osäker på bevattningen kan man ta hjälp av en fuktmätare som man sticker ner i jorden och på olika sätt får en indikation om fukthalten i jorden.

Ormbunke på ett bord.
Bildtext Ormbunke.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Felsök och rätta till

Många växter mår bra av att duschas med jämna mellanrum, gärna med duschflaska. Spraya lätt på bladen, växten kommer att tacka dig. Bladen kan dessutom bli större då växten uppdagar att den får fuktighet också den vägen.

För att lyckas med krukväxter är det bästa sättet att fråga om skötselråd där du köper dina växter, eller ta reda på vilken typ av krukväxt du har och sök fram skötselråden via nätet.

Har du en grönväxt som inte trivs, felsök och rätta till, kanske den trivs bättre med mera ljus, mindre vatten, större kruka, mera näring? Följer man råden kommer krukväxterna att trivas och frodas.

Grönväxter på ett bord.
Bild: Yle/Carina Ahlskog