Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanerna sluter upp bakom Trump - bara fyra republikanska senatorer har erkänt Joe Bidens seger

Från 2020
William Barr och Donald Trump
Bildtext Justitieminister William Barr och president Donald Trump, i september 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera ledande republikaner i USA har ställt sig bakom president Donald Trumps försök att utmana valresultatet och fortsätta granska påstått valfusk.

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell säger att Trump har full rätt att gå till botten med anklagelserna om oegentligheter och att överväga sina rättsliga alternativ.

Samtidigt har justitieminister William Barr gett federala åklagare grönt ljus för utredning av påstått valfusk, och det ska göras innan det officiella valresultatet offentliggörs.

Justitieminister Barrs agerande bryter mot tidigare riktlinjer om att federala åklagare inte ska blanda sig i innan alla röster är räknade. Richard Pilger, en högt uppsatt tjänsteman vid justitieministeriet som skulle ha lett utredningen om valfusk, sade upp sig till följd av Barrs agerande.

Hittills har det dock inte uppvisats några bevis för att fusk skulle ha förekommit i presidentvalet.

Det här valet är inte över! Långt ifrån det

― Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany

Trumps kampanjteam vill granska röstningen i Pennsylvania och förhindra ett bekräftande av Bidens seger där. I lördags kom beskedet att Biden segrat i Pennsylvania och att han därmed fått mer än de 270 elektorsröster som behövdes för att segra i hela presidentvalet.

Republikanerna vill inte pressa Trump

Republikanerna är tveksamt inställda till att pressa Trump att erkänna att han förlorat valet. De vet att det skulle förarga den stora väljarkår som består av hängivna Trumpanhängare.

Samtidigt visar den pågående rösträkningen i delstaten Georgia att Bidens försprång har ökat ytterligare i förhållande till Trump.

Bara fyra republikanska senatorer har erkänt Joe Bidens seger. (Ben Sasse i Nebraska, Mitt Romney i Utah, Lisa Murkowski i Alaska och Susan Collins i Maine).

Kayleigh McEnany puhui lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa.
Bildtext Kayleigh McEnany är Vita husets pressekreterare.
Bild: Al Drago / EPA

- Det här valet är inte över! Långt ifrån det, sa Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany vid en presskonferens.

Trump avlägsnar dem han ogillar

Trumpadministrationen har inte satt igång den övergångsprocess som hör till då en ny president har valts.

President Trump verkar tvärtom vilja sätta funktioner i gungning innan han lämnar sin post den 20 januari.

Det här kan leda till extra bekymmer och avbrott för den nya presidenten Joe Biden då han tar över administrationen.

Trump har redan börjat agera mot personer som han betraktar som fiender inom sin administration. I går avskedade han försvarsminister Mark Esper - sannolikt på grund av oenighet om politiska mål.

Enligt CNN:s källor bedömer man att de följande som riskerar att få sparken är underrättelsetjänsten CIA:s chef Gina Haspel och den federala polismyndigheten FBI:s chef Christopher Wray. Dessa två sägs ogillas av Trump för att de inte prioriterar presidentens önskan om att gå vidare med utredningar kring hans konspirationsteorier om "den djupa staten inne i staten" ("Deep State").

Också virusexperten Anthony Fauci tros ligga illa till.

En del nationella säkerhetsexperter har uttryckt sin oro över att presidenten till exempel vill kalla hem de amerikanska soldaterna från Afghanistan eller vidta radikala åtgärder i Asien. Den här typens åtgärder kan bli svåra för Joe Biden att återkalla.

Joe Biden vinkar till folk i Delaware efter ett möte gällande hanteringen av coronakrisen
Bildtext Joe Biden vinkar till folk i Delaware efter ett möte gällande hanteringen av coronakrisen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Biden har gett Trump utrymme att smälta förlusten

Hittills har Bidens team sett ut att vilja ge Trump utrymme att smälta sin förlust i lugn och ro. Men om Trumpkampanjen utökar sina satsningar på att utmana valresultatet kan det bli allt svårare för demokraterna att ta itu med att styra landet.

CBS News säger att Bidens team överväger rättsliga åtgärder om Trumpadministrationen fortsätter att blockera en smidig övergång till det nya styret.

"Trump-TV" efter sorti från Vita huset?

Många bedömare säger att Donald Trump inte kommer att försvinna någonstans även om han lämnar Vita huset. Han tros vilja påverka politiken på andra sätt.

Det spekuleras redan nu i huruvida Trump (eller någon från hans familj) tänker ställa upp på nytt i presidentvalet 2024, och att han fram till dess kommer att bädda för sig väl tillsammans med sitt kampanjfolk.

Det talas också om "Trump TV" - det vill säga att Trump grundar en egen tv-station som blir den kanal som kan se till att han får den publicitet han vill ha.

Källor: BBC, CNN, Reuters, AP, AFP