Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK Fotboll samlar aktieägarna till infomöte – Christoffer Perret: "Vi har två väldigt olika alternativ"

Från 2020
HIFK:s fotbollssupportrar vid derby mot HJK.
Bildtext HIFK fotboll kan stå inför stora beslut.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

HIFK Fotboll ser ut att gå mot stora förändringar inför nästa år. Klubbens kinesiske huvudägare Lucas Chang Jin kräver tätare samarbete med den danska klubben Vejle ifall han vill fortsätta finansiera HIFK.

Nu kallar HIFK sina aktieägare till ett möte på onsdag kväll där klubbens framtid ska diskuteras. Enligt klubbens verkställande direktör Christoffer Perret handlar det inte på onsdag ännu om ett beslutande möte.

– Vi skrev ett brev till våra aktieägare där vi sammankallar till ett infomöte i morgon. Vi kommer att be om feedback för olika verksamhetsmodeller och pejla stämningen bland våra nuvarande aktieägare, samt mäta viljan bland våra finansiärer, säger Perret till Yle Sporten.

I bakgrunden finns den kinesiske huvudägarens krav på ett tätare samarbete med Vejle där han också har en stor roll.

– Nu har vi två alternativ. Antingen gör vi ett tätare samarbete med klubben Vejle och då har vi inte så mycket spelrum. Eller så hittar vi bland de övriga aktieägarna finansiärer vilket ger oss mera idrottslig kontroll. Vi är hur som helst beroende av extern finansiering.

Christoffer Perret, HIFK Fotboll, styrelseordförande
Bildtext Christoffer Perret, HIFK
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Coronapandemin har drabbat alla fotbollsklubbar, och den globala chock som drabbat fotbollens ekosystem slår också på HIFK Fotboll. Hur framtiden ser ut är ännu helt omöjligt att säga.

– Huvudägaren har inte brutit löften, men han säger att verkligheten har ändrats i hans affärsverksamhet. Vi kan gå med på huvudägarens krav eller så kanske vi viker ner oss, eventuellt genom att dra oss tillbaka till lägre divisioner.

Oklart vad samarbetet med Vejle kan innebära

Vad ett tätare samarbete med Vejle i praktiken skulle betyda är oklart, men styrs i viss mån av den inhemska fotbollens regelverk. Under ligasäsongen 2020 spelade totalt fem spelare i HIFK på lånekontrakt från Vejle.

– Det finns regler för hur stor del inhemska spelare vi använder, regler för låneavtal och så vidare. Dessa dikterar också vad som i praktiken är möjligt att genomföra.

– Men vi hoppas att hitta en lösning bland våra aktieägare för det handlar inte om så stora summor.

Licensansökningarna ska inlämnas senast på måndag

Aktieägarna i HIFK har inte alltför lång tid på sig att fundera på vilken väg klubben ska vandra. Fotbollsligans licenskommitté ska ha in ansökningarna för nästa ligasäsong på måndag. I den ska ingå en budget för nästa år, och en plan för hur ekonomin ska skötas.

Hur sannolikt är det att HIFK Fotboll spelar ligafotboll nästa år?

– Jag utgår från att vi gör det. Alla andra alternativ är sådana som vi inte gillar. Det är som sagt ändå inte så stora summor det handlar om, så jag tror nog att det fixar sig, säger Perret.

Ilta-Sanomat var först med nyheten.