Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många vill ta influensavaccinet i år – fullbokat vid de privata hälsostationerna

Från 2020
Kvinna i läkarrock och munskydd står framför sjukhusingång och tittar in i kameran.
Bildtext Riskgrupperna och deras anhöriga och hälso- och sjukvårdspersonalen borde vara garanterade vaccin, säger infektionsläkare Silvia Grönroos-Pada på Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Efterfrågan på influensavaccin har varit ovanligt stor under hösten och det råder brist vid de privata vårdbolagen. Vid Vasa centralsjukhus räcker doserna ännu, även om infektionsläkaren Silvia Grönroos-Pada också märkt av ett ökat intresse.

Vanligtvis brukar influensasäsongen börja i oktober-november för att sedan kulminera på våren i februari-mars. Men i år är inget vanligt år på många sätt och vid Vasa centralsjukhus (VCS) har man ännu inte registrerat ett enda influensafall den här hösten.

– Det verkar lugnare än normalt, förstås varierar det från år till år. På södra halvklotet, där de borde ha sin säsong på sommaren, har det också varit mindre aktivitet. Klart mindre fall än normalt, så vi får se hur det börjar gå här, säger infektionsläkaren Silvia Grönroos-Pada vid VCS.

Har coronaåtgärderna påverkat influensasäsongen?

– Helt säkert, eftersom influensa sprids på samma sätt som coronaviruset och man kan förebygga influensa genom god hygien och hålla avstånd till andra människor. Och vad vi vet från våren är att när man införde begränsningarna så slutade influensasäsongen ganska fort och aktiviteten blev noll ganska snabbt.

Grönroos-Pada säger att det är svårt att förutspå hur den här influensasäsongen blir, men att de förberett sig för att säsongen överlappar pandemin.

– Förberedelserna för pandemin är ganska liknande för hur man förbereder sig för influensa. Man ser till att det finns tillräckligt med personal, att testningskapaciteten är i skick och att man har beredskap att ta emot patienter. Både covid-19 och influensa vårdas i isolering här, så på det viset är de ganska liknande.

– Vi har också försökt hålla fram bland personalen att det skulle vara extra viktigt att vaccinera sig i år, så att vi har tillräckligt med arbetsför personal när det behövs, säger Grönroos-Pada.

En hälsovårdare vaccinerar en kvinna genom att lägga en spruta i ena armen.
Bildtext Även om intresset för att ta influnesavaccin tycks vara större än vanligt i år, borde det finnas så det räcker åt riskgrupperna.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Fullbokat vid Mehiläinen och Terveystalo

En annan förändring i år är att fler människor verkar vara intresserade av att ta influensavaccinet. Bland de privata vårdbolagen är influensavaccinationstiderna fullbokade vid både Mehiläinen och Terveystalo.

På Mehiläinen finns vaccin så det räcker till dem som redan har bokat en tid, men därefter är doserna slut. Det samma gäller för Terveystalo.

I nuläget är det osäkert om man kommer att få mer influensavaccin senare i vinter, i och med att efterfrågan är stor i hela världen.

VCS får sina doser från Institutet för hälsa och välfärd (THL), som har reserverat 1,8 miljoner doser influensavaccin för det nationella vaccinationsprogrammet. Till programmet hör bland andra vårdpersonal, personer i riskgruppen samt barn och äldre.

VCS har tidigare haft problem med vaccinationstäckningen för influensa bland personalen, men täckningsgraden har ökat på sistone. Och i år tycker Grönroos-Pada se ännu ett ökat intresse.

– Vi har hållit på ett par veckor nu och jag har på känn att intresset är större än normala år.

Grönroos-Pada tror ändå inte att det kommer att medföra några större problem för dem.

– Riskgrupperna och deras anhöriga och hälso- och sjukvårdspersonalen borde vara garanterade vaccin eftersom de hör till det nationella vaccinationsprogrammet och THL skaffar en viss mängd vaccin som är öronmärkta för de här personerna.

– Teoretiskt kan det bli en bristvara om intresset för vaccinering ökar bland riskgrupperna, men det är också en positiv sak om det ökar intresset så pass mycket att THL uppskattat åtgången fel, säger Grönroos-Pada.

Extra viktigt att riskgrupperna vaccinerar sig i år

Hon säger att det varje år är viktigt att riskgrupperna får influensavaccinet, men att det är extra viktigt i år.

– Speciellt i år när vi kan få problem med att resurserna inte räcker till i sjukvården för att sköta både covid-19 och influensapatienter. Det skulle vara viktigt att kunna minimera åtminstone influensasmittorna.

– Och speciellt bland åldringar kan det vara en dålig kombination om man får influensa och covid-19 samtidigt, säger Grönroos-Pada.

Ifall man inte tillhör riskgrupperna, är anhörig eller jobbar inom vården, ska man vänta med att ta influensavaccin då för att försäkra att doserna räcker till dem som behöver det mer?

– Jag tycker inte att man behöver vänta, eftersom det borde vara garanterat att de i riskgrupperna får vaccin via vaccinationsprogrammet. Om man inte är i riskgruppen och gärna vill ta vaccin ska man nog ta det, tycker infektionsläkaren Silvia Grönroos-Pada vid VCS.

Diskussion om artikeln