Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Privat coronatestning av personalen vid Raseborgs stad blir dyrt - företagshälsovården klarar inte budgeten

Från 2020
En person utför ett coronatest på en patient som sitter i sin bil (endast bilen syns på bilden). Persoenn som utför testet har skyddsdräkt på sig.
Bildtext Mehiläinen har under hösten tagit 500 coronavirustest av anställda i Raseborg. Bilden är inte från Raseborg utan från Mehiläinens drive-in-testning i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Coronapandemin har lett till ökade kostnader för Raseborgs stads företagshälsovård, som köps av det privata vårdbolaget Mehiläinen.

Dels har bland annat anställda inom olika riskgrupper behövt konsultera vården och dessutom har anställda fått coronatesta sig privat sedan augusti.

Snabbare testresultat - kortare frånvaro

Orsaken till att staden har valt att testa personalen privat är att det har varit långa köer till testningen vid sjukhuset.

Testning privat ger snabbare testsvar och kortare frånvaro från jobbet.

Fram till mitten av oktober har det gjorts cirka 500 coronavirustest på personalen.

Testen kostar 250 euro per styck och det ger en summa på 125 000 euro.

I årets budget har staden reserverat 950 000 euro för företagshälsovården, men den summan räcker inte till efter som kostnaderna redan i slutet av september låg på 942 000 euro.

Folkpensionsanstalten ersätter kostnaderna för företagshälsovården till en del och till ett visst belopp per anställd.

Summan som ersätts kommer att överskridas i år i Raseborgs stad.

Stadsstyrelsen behandlade situationen på måndagen (9.11) men beslutade ännu inte anhålla av stadsfullmäktige om tilläggspengar, i praktiken en summa på 300 000 euro.

I stället remitterade styrelsen ärendet. Det betyder att tjänstemännen tar fram tilläggsinformation och ärendet kommer sedan tillbaka till stadsstyrelsen för beslut.

Diskussion om artikeln