Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Identitetsstölderna har ökat i Finland - det här kan du göra om du är rädd för att bli utsatt

Från 2020
Uppdaterad 11.11.2020 16:21.
Kuvassa on nimimerkin ransom_man Torilaudalle 21. lokakuuta 2020 tekemä postaus, jossa kerrotaan Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta.
Bildtext Polisen har fått in ett rekordantal polisanmälningar på kort tid på grund av Vastaamoläckan..
Bild: Silja Viitala / Yle

Brott kopplade till identitetsstölder har blivit allt vanligare i Finland. Efter det att tiotusentals personer blivit offer för utpressning i samband med dataintrånget på Vastaamo, har redan kring 25 000 personer gjort en polisanmälan om utpressning eller annat brott kopplat till dataintrånget.

– Eftersom utredningen som helhet är ovanligt omfattande och det har gjorts en stor mängd anmälningar, ber vi människor att ha tålamod under hela processen, säger Kimmo Ulkuniemi på Polisstyrelsen.

Ulkuniemi säger att det aldrig kommit så här många polisanmälningar på så kort tid.

Polisen har undersökt helheten kring dataintrånget efter att psykoterapicentret Vastaamo gjort en polisanmälan 29 september i år.

En medelåldersman i polisuniform sitter vid ett bord med knäppta händer.
Bildtext Kimmo Ulkuniemi jobbar som polisinspektör inom cyber- och it-brottslighet.
Bild: Tanja Heino / Yle

För fyra år sedan anmäldes drygt 3 000 identitetsstölder i hela landet, medan siffran i fjol var över 4 000. I år låg antalet anmälda identitetsstölder på drygt 3 000 redan innan Vastaamo-fallet blev aktuellt.

De brottsrubriceringar som polisen utreder för tillfället i samband med dataintrånget är grovt dataintrång, grovt spridande av information som kränker privatlivet och grov utpressning.

Ännu utreds inga brott med brottsrubriceringen identitetsstöld i fallet Vastaamo, eftersom brottslingen inte använt sig av personuppgifterna till annat än att ta kontakt med utpressningsoffren direkt.

Vad kan man göra om man är rädd för en identitetsstöld?

En identitetsstöld är ett brott där förbrytaren använder någon annans personuppgifter för att vilseleda en tredje part så att det uppstår ekonomisk skada eller annan olägenhet hos offret.

Mikael Appel på polisinrättningen i Österbotten påpekar att det är viktigt att komma ihåg att skydda sina personuppgifter så bra som möjligt för att själv förebygga att bli offer för en identitetsstöld.

– Det allmänna rådet är att man ska vara noggrann med när man ger ut sina personuppgifter. Det är väldigt sällan till exempel personbeteckningen behövs, konstaterar Appel.

Trots att du själv har koll på dina personuppgifter, har det visat sig att det går att komma åt dem via dåligt skyddade datasystem.

– När man råkat ut för en identitetsstöld, är det svårt att säga vad personuppgifterna kommer att användas till. Det kan hända att inget alls händer, men den allmänna rekommendationen är att ta i bruk ett frivilligt kreditförbud, att kontrollera adressuppgifterna i befolkningsregistercentralen och magistraten, och komma överens med posten att informationen ska gå elektroniskt och inte i pappersform. Sedan ska man samla ihop alla bevis och ta kontakt med polisen, säger Appel.

Mikael Appel, polis i Vasa.
Bildtext Mikael Appel på polisinrättningen i Österbotten.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Appel nämner också vikten av att anmäla till företag som varit inblandade, att du råkat ut för en identitetsstöld och att du inte har beställt någon vara från dem. Om det är frågan om en falsk profil på ett socialt medium ska du ta kontakt med tjänsteleverantören.

Det kan också löna sig att sätta en spärr på att ändra din adress, eftersom bedragare kan beställa en vara i ditt namn så att du får räkningen, medan varan skickas till en annan adress.

Hur kan försäkringar hjälpa?

Esko Kivisaari på Finansbranschens centralförbund rekommenderar alla att bekanta sig med de försäkringar som finns att tillgå, för att skydda sig ekonomiskt efter en identitetsstöld.

– I traditionella hemförsäkringar ingår det ofta en försäkring för rättsliga kostnader. Den täcker sådana fall av identitetsbrott, där det väcks åtal i domstol. Den täcker de kostnader som uppstår av rättsprocessen, berättar Kivisaari.

Kivisaari konstaterar att det också finns olika försäkringar uttryckligen för identitetsstölder. Hur försäkringarna är uppbyggda kan ändå variera en hel del mellan försäkringsbolagen, eftersom de är rätt så nya i Finland och Norden.

Kivisaari tror inte att efterfrågan på de här försäkringarna har varit så stor hittills, men konstaterar att det som hänt nu antagligen leder till en större efterfrågan.

Esko Kivisaari
Bildtext Esko Kivisaari på Finansbranschens centralförbund
Bild: Levälampi Photography

Sanna Bergroth på försäkringsbolaget If, påpekar att skillnaden mellan försäkringarna är att det redan etablerade rättsskyddet enbart bekostar rättsprocessen i ett fall där brottslingen är åtalad, medan de nya försäkringarna för identitetsstölder kan kan vara till hjälp redan innan åtal har väckts mot någon.

– Efter dataintrånget på Vastaamo har det frågats efter försäkringar, hur länge de är i kraft och hur de kan vara till hjälp. Det märks att efter ett stort dataintrång som har konsekvenser för många, kommer också efterfrågan för dylika försäkringar att vara större i framtiden, konstaterar Bergroth.

Också på försäkringsbolaget Fennia finns en motsvarande identitetsstöldsförsäkring som kan tecknas i samband med hemförsäkringen.

Tomas Udd som jobbar på Fennia, förklarar att en del av Fennias försäkring fungerar som ett stöd för en som blivit utsatt för en identitetsstöld. Via försäkringen kan du dels få hjälp med de åtgärder som rekommenderas att göra om du misstänker att dina personuppgifter läckt, dels juristhjälp ifall det uppstår en rättsprocess.

Kreditförbud en viktig åtgärd

För närvarande finns det några företag i Finland som erbjuder frivilligt kreditförbud för de som vill skydda sig ekonomiskt efter en identitetsstöld. Kreditförbudet gör att ingen utomstående kan ta lån eller beställa varor i ditt namn.

Diskussion om artikeln