Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skogsaktivister stoppade fällning av träd för omstridd hall, oklart när byggprojektet fortsätter: "Vi måste ta oss in för att avbryta detta"

Från 2020
Kvinna i röd jacka står bakom ett stängsel framför en hög med fällda träd.
Bildtext Ulla Borgenström tog sig in bakom stängslet för att stoppa skogsavverkningen i Britas i Helsingfors.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Skogsaktivister stoppade på tisdagsförmiddagen fällningen av träd i Centralparken i Britas i Helsingfors. Träden fälls för att ge plats åt byggandet av en allaktivitetshall. Men rättsprocessen kring projektet pågår fortfarande. Vid företaget som står bakom projektet anser man det förvirrande att flera har så stora känslor.

Trots polisens order tar sig flera aktivister in bakom stängslet för att stoppa trädfällningen. En av dem är Ulla Borgenström.

- Det här går inte. Vi måste ta oss in för att avbryta detta, säger Borgenström till Yle Huvudstadsregionen.

Vad sa skogsarbetarna till dig när ni tog er in på avverkningsområdet?

- Skogsmästaren sa bara att de inte gör något fel. Och de som arbetar med trädfällningen sa att de nu tar lunch. Enligt polisen är träden bara omkring 30 år gamla, men jag räknade just årsringarna och det visade sig att träden är 90 år gamla, säger Borgenström.

- Vi måste få fler människor hit för att skapa uppmärksamhet kring detta, fortsätter hon.

Träd som fälls i Britas.
Bildtext Träden fälldes i snabb takt under morgonen och förmiddagen tills aktivisterna stoppade fällningen.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Domstolen avslog Pro Luontos besvär förra veckan

Striden kring avverkningen av ett skogsparti bredvid simhallen i Britas i Centralparken har pågått under en längre tid.

Ett avgörande kom förra veckan då Helsingfors förvaltningsdomstol avslog ett besvär som aktivisterna i föreningen Pro Luonto lämnat in.

Föreningen krävde att byggprojektet avbryts med hänvisning till naturvårdslagen. Föreningen överklagade NTM-centralens beslut om att inte utfärda åtgärdsförbud på området till domstolen.

Enligt föreningen växer grön sköldmossa på området och dessutom rör sig flygekorrar där.

Enligt förvaltningsdomstolen utgör byggprojektet inte någon fara för den gröna sköldmossan och man har inte hittat något som tyder på att flygekorrar rör sig på området.

Pro Luonto meddelade samma dag som förvaltningsdomstolen gav sitt beslut att man överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen. Därmed pågår fortfarande den rättsliga processen kring projektet.

Äldre kvinna.
Bildtext "Jag tycker det är fel att fälla skogen", säger Viveka Backström.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Det är en idiotisk plats att placera en hall på"

Viveka Backström var på plats på tisdagen för att demonstrera mot att träden fälls och lyfter upp att processen ännu inte är slutligen avgjord.

- Jag tycker det är fel att fälla skogen. Som jag tolkar det är beslutet om att börja bygga här ännu inte lagenligt, säger hon.

Varför är skogen viktig?

- Området är en viktig ekologisk del av Centralparken. Här går en ekologisk korridor. Det finns ett bättre ställe för allaktivitetshallen vid Britasvägen, där träden bara är 20-30 år gamla.

- Det här är ett viktigt ställe för friluftslivet och här rör sig orienterare. Det är en idiotisk plats att placera en hall på.

"Otroligt fräckt att man låter fullmäktigeledamöter och borgmästare förstå att inget händer"

Fullmäktigeledamot Thomas Wallgren (SDP) var också på plats och säger att trädfällningen kom som en överraskning för honom.

- Biträdande borgmästare Nasima Razmyar (SDP) meddelade fullmäktigegruppen att byggandet i Britas börjar på våren. Jag meddelade då aktivisterna att det är lugnt och att inget händer den närmaste tiden. Men i dag klockan 8.36 ringde min kompis från Britas och sa att avverkningsmaskinen är i gång, säger Wallgren.

Razmyar bekräftar uppgiften för Yle Huvudstadsregionen.

Som fullmäktigeledamot måste jag veta om ett bygge kör igång på en så här känslig plats

Wallgren tycker att det är otroligt fräckt att man låter fullmäktigeledamöter och borgmästare förstå att inget händer men trots det kör maskinerna igång.

- Polisen visste på morgonen att något ska hända, så någon måste ha vetat. Som fullmäktigeledamot måste jag veta om ett bygge kör igång på en så här känslig plats. Staden borde som markägare ha stoppat detta, säger Wallgren.

Yle Huvudstadsregionen fick på tisdagen inte tag på Mikko Aho, sektorchef för stadsmiljösektorn vid Helsingfors stad.

Till Yle Uutiset uppger han att staden inte kan ingripa i trädfällningen eftersom företaget Pirkkolan liikuntahalli Oy har ett bygglov, som har vunnit laga kraft.

Aktivister och poliser diskuterar.
Bildtext Polis hade tillkallats till platsen men de ingrep inte när aktivister tog sig in bakom stängslet.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Det är väldigt sorgligt alltsammans"

Helsingfors stad hyr ut området till företaget Pirkkolan liikuntahalli Oy som har hand om byggprojektet.

- Arbetet avbröts av säkerhetsskäl. Det fanns för mycket folk på området, säger företagets styrelseordförande Kirsi Eräkangas per telefon.

Hon vet ännu inte när arbetet kan fortsätta.

- Trädfällningen avslutas när det passar skogshuggarna, säger hon.

- Det är väldigt sorgligt alltsammans. Ingen vill ha det så här. Ingen blir på gott humör av det här. Människor verkar ha stora känslor, vilket är förvirrande, säger Eräkangas.

Fällda träd som ligger på marken.
Bildtext Det är oklart när trädfällningen fortsätter i Centralparken i Britas, uppger styrelseordförande för företaget Pirkkolan liikuntahalli Oy.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Vi har inte skyldighet att vänta"

Kirsi Eräkangas anser att företaget har laglig rätt att fälla träden eftersom förvaltningsdomstolen förra veckan förkastade föreningen Pro Luontos ansökan om åtgärdsförbud. Dessutom påpekar hon att bygglovet har vunnit laga kraft.

- Det här byggprojektet har redan dragit ut på tiden och vi har inte skyldighet att vänta eftersom bygglovet vunnit laga kraft. Och förvaltningsdomstolen upphävde åtgärdsförbudet, säger hon.

Föreningen Pro Luonto meddelade ändå genast efter domstolsbeslutet att man kommer att ansöka om åtgärdsförbud från Högsta förvaltningsdomstolen, som ännu inte har tagit ställning till ärendet.

- Jag förstår att de anser att processen är oavslutad, men det är den inte enligt oss, säger Eräkangas.

Diskussion om artikeln