Shakespeares klassiker Julius Caesar sätts för första gången på över 60 år upp på svenska i Finland: "Vi har aldrig slutat vara romare"

Shakespeares klassiker Julius Caesar skrevs för över 400 år sedan men visas nu för första gången på över 60 år på svenska i Finland i ett samarbete mellan Klockriketeatern och Sirius Teatern. – Det känns både spännande och sorgligt att pjäsens teman fortfarande är så aktuella, säger regissören Carl Alm.

Shakespeares klassiker Julius Caesar sätts upp för första gången på över 60 år på svenska i Finland
Med premiär strax efter presidentvalet i USA finns det många beröringspunkter i William Shakespeares klassiker Julius Caesar som enväldigt härskade över romerska riket (45–44 f.Kr.).
Pjäsen granskar makt och maktbegär, populism, demokrati, maskulinitet och ära – teman som känns högaktuella trots att den skrevs kring år 1599.
– I föreställningen ser vi enhegemonisk maktstruktur som inte vill bli rubbad utan tvärtom blir aggressiv ifall någon ifrågasätter den, och en social konstruktion som håller på att glida in i kaos på grund av vissa individers likgiltighet och maktbegär. Det är jättespännande och samtidigt tragiskt att det fortfarande är aktuellt, säger regissören Carl Alm.
Alm har studerat i London och i Glasgow i Skottland där han kom i kontakt med pedagoger som har jobbat med Royal Shakespeare Company, som är en av Storbritanniens mest betydelsefulla teatergrupper.
Pjäsen Julius Caesar som baserar sig på Plutarkos biografier kan kallas för Shakespeares mest politiska pjäs. Ett misslyckat fälttåg till Irland och därpå följande försök till maktkupp ledde till att earlen av Essex, som försökte bli en engelsk Caesar, aldrig blev krönt till kung, utan halshuggen.
Shakespeare erbjuder ändå åskådaren en möjlighet att tolka den politiska verkligheten ur sin egen synvinkel, något som enligt Carl Alm också är viktigt i den nu aktuella pjäsen på Universum.
Vi har aldrig slutat vara romare
Carl Alm menar att vi på ett sätt aldrig har slutat vara romare.
– Oj, vad jag önskar att vi kunde sluta vara romare. Det är så fruktansvärt lätt att använda härskartekniker eller att söka inklusion i en grupp genom att trycka ner en annan grupp eller att ta ut sina egna osäkerheter och svagheter på andra.
Inom dagens politiska diskussioner har det talats mycket om populismens frammarsch och retoriken som maktmedel, men det här är viktiga teman redan i Shakespeares text om Caesar.
– Shakespeare har kunnat se framför sig en värld där politik, retorik och performativitet är kopplade till en maktstruktur, och det blir ett sätt att få makt, säger Carl Alm.
I pjäsen Julius Caesar finns också några av Shakespeares mest kända monologer som är direkta politiska tal till folket i Rom. De visar också hur en skicklig retoriker i kampen om Roms själ kan slå sin motståndare genom att appellera till känslor.
– Vi har tagit vara på just den här performativa delen och kopplingen mellan teater och politik i Shakespeares text. I vår uppsättning har vi fem skådespelare som spelar över 20 roller. Jag hoppas den här karnevalismen och performativiteten blir synlig via det här.
I pjäsen kan vi också se kopplingar till det beteende vi i dag ser på sociala medier – där det är viktigt att visa en polerad yta och att stärka sitt eget varumärke.
– Skillnaden mellan det privata och det offentliga finns definitivt med. Karaktären Caesar jobbat väldigt mycket med att presentera sig själv på ett visst sätt i offentligheten, han talar hela tiden om sig själv i tredje person.
Carl Alm tycker att den samtid vi i dag lever på många sätt är väldigt performativ.
– Det verkar vara väldigt viktigt att skapa ett narrativ kring sig själv, som man kan sälja. Det gäller nästan alla branscher, i synnerhet politiker.
Donald Trump som Caesar
Klockriketeatern och Sirius Teatern har i sin samproduktion valt att inte gestalta levande politiker i sin version eftersom man upplever att strukturerna och dynamiken i pjäsen redan är så igenkännliga i nuläget.
Men under sin tid som president i USA har Donald Trump gestaltas som Julius Caesar i olika produktioner. Regissören Oskar Eustis version på Delacorte Theatre i Central Park i New York sommaren 2017 gav upphov till en stor uppståndelse och teaterpersonalen blev mordhotad.
Pjäsens syfte var ändå att berätta vad som händer när man försöker upprätthålla demokratiska värderingar med icke-demokratiska medel.
– Regissören Oskar Eustis var väldigt mån om att han ville i Shakespeares anda visa bägge sidor av myntet, men framförallt hur retorik och populism strävar efter att svänga myntet så att endast den ena sidan syns, säger Per Ehrström, som är föreställningsdramaturg för den nu aktuella pjäsen på Universum.
Shakespeare svarar inte på frågan om det är rätt att döda en diktator. Han ger lika många orsaker att döda honom som att låta honom sitta kvar.
– Det ville också Eustis lyfta fram, men paradoxalt nog ville inte riktigt någondera sida lyssna.
Samma splittring och polarisering ser man också i dagens USA, i synnerhet kring det nu aktuella presidentvalet.
– Polariseringen har inte försvunnit, den har snarare vuxit.
Ser du själv likheter mellan Donald Trump och Julius Caesar?
– Både ja och nej. Vi har valt att närma oss det här via en teaterlek, eftersom frågorna är så svåra.
Pjäsen Julius Caesar har premiär på Universum i Helsingfors fredagen den 13 november.
Rubriken och ingressen ändrad 12.11 kl 7.58. Tidigare stod det felaktigt i artikeln att det är första gången någonsin som pjäsen sätts upp på svenska i Finland. Julius Caesar sattes upp på Svenska Teatern år 1955 i regi av Gerda Wrede.