Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingforspolis: Statussymboler är viktiga för dagens ungdomar

Från 2020
Uppdaterad 10.11.2020 19:40.
Polis Niklas Kråknäs i Böle.
Bildtext Äldre konstapel Niklas Kråknäs på Helsingfors polisinrättning och jobbar på den förebyggande funktionen.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

På Helsingforspolisen berättar man att det är en rätt så ny företeelse att unga rånar andra på deras märkeskläder. Men det är också ett problem som är svårt att komma åt, då det handlar om en vilja att passa in i en märkes- och statusfixerad ungdomskultur.

Helsingin Sanomat rapporterar i dag om 100 till 150 brottsbenägna ungdomar. Det är fråga om individer som rör sig i centrala Helsingfors. Personerna kan vara våldsamma och beväpnade med knivar eller andra tillhyggen - och de kan vara ute efter märkesjackor eller dyra skor.

Ungdomsbrottsligheten minskar

Det här samtidigt som Helsingforspolisen går ut med statistik om att ungdomsbrottsligheten har minskat i år jämfört med samma tid för ett år sen.

Äldre konstapel Niklas Kråknäs på Helsingfors polisinrättning påminner om att de uppskattningsvis hundra ungdomarna bara är en bråkdel av alla unga i Helsingforsregionen.

– Största delen av alla ungdomar går det ju bra för, men den här marginalen som det går dåligt för så går det jättedåligt för.

I allmänhet sjunker ändå brottsligheten i hela landet och även ungdomsbrottsligheten.

En ny företeelse

På Helsingforspolisen ser man att det var för två, tre år sedan som det började bli förekomma att personer rånades på deras märkeskläder.

– Det är ett sätt att passa in. Och har man en viss stil med dyra sneakers och jackor så passar man in i den här gruppen av ungdomar som inte jobbar och inte går i skola, men som har allt man vill ha.

Med sina kläder kan ungdomarna visa att det går bra för dom. Med andra ord stjäl inte ungdomarna dyra märkeskläder för att få mat på bordet eller för att köpa narkotika, utan för att kunna passa in i en grupp.

– I Finland har vi ju ett socialskydd som ser till att man inte behöver stjäla för att slippa vara hungrig eller få kläder, men då blir det inte märkeskläder. Och vill man ha märkeskläder så måste man då stjäla.

Men att bryta en brottsspiral som man har kommit in i redan i unga år är svårt och det är ingenting som polisen kan göra ensamma.

– Man kan bli fängslad för en månad eller två, men hjälper det? Det ser man kanske först sen.