Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön ger värdecheckar åt deltidsboende som vill skriva sig i kommunen - också Pargas funderar på hur man ska öka inflyttningen

Från 2020
Uppdaterad 11.11.2020 07:54.
En grå sommarstuga med en kajak på den gröna gräsmattan vid en sjö.
Bildtext Vad behövs för att sommarstugan ska kunna godkännas som permanent bostad?
Bild: Esa Huuhko / Yle

Många finländare som under coronapandemin flyttat ut till sin fritidsbostad har fortsatt distansjobba långt in på hösten.

Kimitoöns kommun vill nu göra det enklare för deltidsboende att skriva sig permanent på sommarstugan.

- Vi planerar en sedel, en värdecheck, som fritidsboende får för att köpa planeringshjälp. Med checken kan man enkelt få hjälp av en planerare i Kimitoön som berättar vilka åtgärder som behövs för att få sin sommarstuga omvandlad till en åretruntbostad, och man kan få rabatt på kommunal planering, säger Kimitoöns utvecklingschef Gilla Granberg.

Sommarstugsbygge
Bildtext Värdechecken kan användas för kommunal planering, att bygga om sommarstugan.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Kimitoön har tidigare haft bland annat näringslivssedlar och sommarjobbssedlar, som har fått gott mottagande.

Bromarv och Mariehamn vill veta vad Kimitoön gjort rätt

Planeringssedeln planeras tillsammans av avdelningen för miljö och teknik, byggnadstillsynen och utvecklingsavdelningen, men Granberg betonar att idén måste godkännas av politikerna också.

Kimitoön erbjuder dessutom gratis distansarbetsplatser i Dalsbruk för personer som har svårt att distansjobba på sommarstugan, man håller på att skapa ett fritidsboenderåd och man är aktiv med reklam för nya inflyttare.

Fritidsbåtar i Dalsbruks småbåtshamn invid de gula magasinen
Bildtext Ett 50-tal personer har nappat på kommunens erbjudande att distansarbeta i Dalsbruk.
Bild: Yle/Nina Bergman

Kampanjerna och det aktiva arbetet har också fått uppmärksamhet. Gilla Granberg har blivit ombedd att besöka Bromarv och Mariehamn för att berätta om vad Kimitoön gjort rätt.

Pargas skärgårdsstrategi har fastnat i byråkratin

Också i Pargas funderar man vad Kimitoön gjort rätt. Såväl Olof Elenius (SFP) som Nina Söderlund (VF) har vänt sig till stadens ledning och uppmanat Pargas att aktivt försöka få fler inflyttare, enligt Kimitoöns exempel.

Elenius vill att stadsfullmäktige ska få behandla Pargas skärgårdsstrategi, ett omfattande skärgårdsprogram som blev färdigt redan i juni 2019, men som har fastnat i stadens byråkrati.

I strategin föreslås bland annat att Pargas skulle deltidsanställa en skärgårdsutvecklare, som skulle driva frågor som inflyttning och kommunikationer, och hjälpa personer som vill flytta till Pargas.

Två fritidsbostäder i en sluttning på en tallmo.
Bildtext Många jobbar på distans då datakommunikationerna fungerar bra.
Bild: YLE

- Vi har under coronaperioden sett att många flyttat ut till sina stugor. En förutsättning för det här är att kommunikationerna och digitaliseringen fungerar. Därför behövs någon i staden som håller i och driver de här frågorna, säger Elenius.

Skärgårdsutvecklare eller inflyttningscoach efterlyses

Vänsterförbundets fullmäktigegrupp föreslog på tisdagens fullmäktigemöte att Pargas i januari inleder en kampanj för att under 2021 få minst 100 nya invånare. Också i denna kampanj behövs en skärgårdsutvecklare eller inflyttningscoach.

I motionen till Pargas stadsfullmäktige sägs att kampanjen kunde hjälpa deltidsboende som distansarbetar att bli fastboende, ge rabatter på stadens tomter, att locka båtfarare och andra som känner varmt för skärgården att hitta en plats där de kan slå sig ner.

Ett rött hus med vita knutar skymtar bakom en grå lada.
Bildtext Arkivbild. Finns det platser i skärgården där fler kunde slå sig ner?
Bild: Niko Kotiranta / Yle

- Hela stadens personal bör, om möjligt, delta i kampanjen på olika sätt. Kimitoön har konsekvent redan länge jobbat för inflyttning, det är bara att ta modell av grannkommunen. Tredje sektorn, det vill säga invånarna i många delar av staden är redan igång, säger Söderlund i motionen.

Olof Elenius påminner om att Pargas skärgårdsstrategi innehåller många färdiga utvecklingsförslag.

- Först borde vi få en positiv attityd bland stadens tjänstemän, att man skulle vilja att folk flyttar hit ut. Och vi borde se till att vår byggnadsordning är gjord så att att det inte är alltför svårt att ändra sin fritidsbostad till en permanent bostad. Där har vi inte lyckats särskilt bra i Pargas, säger Elenius.

I Slaget efter tolv konstaterar planläggningschef Heidi Saaristo-Levin att det är en entydligt positiv sak att deltidsboende vill skriva sig i skärgården.

Höjden av egoism då deltidsboende skriver sig i skärgården - eller ett lyckokast för skärgårdskommunerna?

35:35

Hittar Pargas pengar i budgeten?

Pargas ekonomichef Petra Palmroos säger att alla bra förslag är välkomna, men i den nuvarande ekonomiska situationen tror hon inte det finns budgetpengar för en skärgårdsutvecklare.

- Istället borde man med befintliga anställningar kunna svara på det här behovet för skärgården, säger Palmroos.

Olof Elenius räknar att en deltidsanställd skärgårdsutvecklare skulle kosta staden 50 000 euro i året, vilket man lätt skulle få tillbaka i skatteintäkter och andra inkomster.

- Får vi 3-4 personer att flytta ut till skärgården så har vi ju redan betalat det, säger Elenius.

Petra Palmroos håller med om att varje kommuninvånare ger inkomstskatter. Staden får också statsandelar som är beroende av den social- och hälsovård och den utbildning som ges.

- Beroende på vilken människa i vilken ålder som flyttar in, så erhåller vi lite olika inkomster till kommunen. Ju fler invånare vi har desto mer inkomster erhåller vi, men vi har också en skyldighet att upprätthålla en viss service. Det här pusslet måste vi lägga beroende på var vi har våra invånare, säger Palmroos.

En nyponbuske med röda bär framför ett rött hus med vita knutar.
Bildtext Hurdan service måste kommunen erbjuda den som flyttar ut till ett gammalt hemman?
Bild: Linus Hoffman / Yle

Enligt Elenius finns det bland en del tjänstemän i Pargas ett visst motstånd. Om många deltidsboende vill flytta ut till en holme och permanent bosätta sig där, kan det bli dyrt för Pargas stad eftersom staden då också får åtaganden.

- Men den diskussionen måste vi ta, hur vi egentligen vill ha det. Personligen tycker jag att det är bra, och det ser man i diskussionen om förbindelsebåtarna, att det är bra att folk permanent bor på holmarna, säger Elenius.

Diskussion om artikeln