Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Identitetsstölder allt vanligare – och fyra andra nyheter att känna till i dag

Från 2020
En hand som håller i en telefonskärm där man ser ett okrypterat meddelande som Vastaamo skickat. Stora delar av meddelandet har svarta rutor på sig för att gömma mottagarens personuppgifter.
Bildtext Efter att tiotusentals personer blivit offer för utpressning i samband med dataintrånget på Vastaamo, har redan kring 25 000 personer gjort en brottsanmälan.
Bild: Silja Viitala / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter som det lönar sig att ha koll på den här onsdagsmorgonen.

25 000 polisanmälningar i samband med dataintrånget på Vastaamo

Brott kopplade till identitetsstölder har blivit allt vanligare i Finland. Efter att tiotusentals personer blivit offer för utpressning i samband med dataintrånget på Vastaamo, har redan kring 25 000 personer gjort en polisanmälan om utpressning eller annat brott kopplat till dataintrånget.

Poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi
Bildtext Kimmo Ulkuniemi arbetar som polisinspektör inom cyber- och it-brottslighet vid Polisstyrelsen.
Bild: Tanja Heino / Yle

– Eftersom utredningen som helhet är ovanligt omfattande och det har gjorts en stor mängd anmälningar, ber vi människor att ha tålamod under hela processen, säger Kimmo Ulkuniemi vid Polisstyrelsen.

Ulkuniemi säger att det aldrig kommit så här många polisanmälningar på så kort tid.

När samhället stängdes ner minskade barnskyddsanmälningarna

Trycket på barnskyddet kommer att öka på sikt som en effekt av coronapandemin. Det förutspår de som jobbar med barn och familjer i kommunerna.

Under våren minskade antalet barnskyddsanmälningar på många ställen i Finland.

Inom barnskyddet är man orolig för att missa barn och unga som mår dåligt - Spela upp på Arenan

Då samhället stängde ner på grund av coronaepidemin innebar det att barn och unga inte vistades på ställen där vuxna kunde reagera på deras mående.

Därför är risken stor att det finns ett större mörkertal där barn och familjer som behöver hjälp inte har blivit sedda.

Studiepsykologerna är överhopade med jobb

För två veckor sedan meddelade Åbo Akademi att universitetet fortsätter med distansstudier hela våren. Även Helsingfors universitet har gått ut med samma besked. Vid Svenska handelshögskolan Hanken rekommenderas också distansstudier så långt som möjligt.

Studiepsykologerna vid de tre högskolorna har alla märkt att allt fler studerande har ett behov av att träffa en studiepsykolog i och med distansstudierna.

Porthaniabyggnaden på Helsingfors universitets centrumkampus.
Bildtext Vid Helsingfors universitet vill man satsa på att utveckla de digitala lärmiljöerna så att de skapar gemenskap och växelverkan, då studiepsykologernas resurser aldrig kommer att räcka till för att hinna träffa alla studerande.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Klara Schauman-Ahlberg arbetar vid Åbo Akademis campus i Åbo och har inga tider alls att erbjuda de studerande som tar kontakt med henne.

– Jag brukar alltid ha många studerande som tar kontakt med mig och har kö nästan hela läsåret. Men i år har kön uppstått mycket tidigare än vanligt och jag har så många i kö att jag kan inte ta fler i kö. Jag har inga lediga tider.

Majoriteten av amerikanerna anser att Joe Biden har vunnit presidentvalet – men många republikaner misstror valet

Nästan 80 procent av alla amerikaner erkänner Joe Bidens seger i presidentvalet, visar en mätning av Reuters/Ipsos. Amerikanska medier utropade Biden till vinnare i lördags, då hans försprång till Donald Trump i rösträkningen blev avgörande.

Bildmontage av tre bilder. I bakgrunden syns USA:s flagga. Till vänster Joe Biden och till höger Donald Trump.
Bildtext 79 procent av de tillfrågade i mätningen anser att Biden vunnit valet, 13 procent anser att valresultatet fortfarande är oklart medan tre procent tycker att Trump vunnit valet.
Bild: Bildmontage: Lehtikuva/AFP, All Over Press

Partitillhörigheten inverkade på svaren. Medan nästan alla demokrater svarade att Biden vunnit, var sex av tio republikaner av samma åsikt.

Varför agerade Ryssland så svagt i Nagorno-Karabach?

Ryssland förhandlade i går på tisdagen fram ett totalt eldupphör i striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan i Nagorno-Karabach. Moskva visade sig trots allt vara oersättlig i regionen, men måste acceptera Turkiets nya roll.

Folk firar nära en bil på gatan.
Bildtext Folk firar i Azerbajdzjan efter avtalet om eldupphör.
Bild: /All Over Press

Tisdagens avtal om ett totalt eldupphör i Nagorno-Karabach ledde till en ny maktbalans i regionen. Ryssland kunde till sist visa att landet ännu har stort inflytande, Turkiet tog en betydligt större roll än tidigare medan väst fick se sin betydelse minska.

Väder

Molnigheten är riklig i dag, i norra Lappland är det klarare. I landets södra och mellersta delar förekommer lokalt lätt regn eller duggregn. I öst kan snöfall förekomma.

Temperaturen är mellan +1 och +8 grader, i öster till en början mellan -1 och -4 grader. Svag vind omkring syd.

I norr är temperaturen mest mellan 0 och -5 grader, i norra Lappland mellan -5 och -12 grader. Svag vind omkring väst.