Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tullen har hittat för stora mängder rester av bekämpningsmedel i flera livsmedel – bönor, tomater och dadlar finns på listan

Från 2020
En stor dadelskörd i plastkärl.
Bildtext Tullen har bland annat hittat för stora mängder rester av bekämpningsmedel i egyptiska dadlar den här hösten. Bilden är en arkivbild.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tullen uppger att man underkänt 37 importpartier av livsmedel på grund av för stora mängder bekämpningsmedel i produkterna. I slutet av oktober hade redan fler importpartier underkänts än under hela fjolåret.

För stora mängder av bekämpningsmedelsrester har under hösten upptäckts bland annat i kinesiska och peruanska bönor, egyptiska dadlar, tomater odlade i Polen och i färska pitahayor och i torkad chilipeppar från Asien.

– I chilipeppar hittade man sammanlagt 20 olika bekämpningsmedelsrester, vilket är extremt ovanligt, eftersom man vanligtvis hittar högst sex olika bekämpningsmedelsrester vid undersökningarna, säger Suvi Ojanperä som är chef för sektionen för kemiska undersökningar av livsmedel vid Tullen i ett pressmeddelande.

Enligt Tullen beror de stora mängderna partier som underkänts inte på coronaviruspandemin.

– Det beror antagligen inte på att produkternas kvalitet skulle ha försämrats på grund av coronaviruspandemin, utan på att Tullens övervakning har riktats bättre mot produkter av dålig kvalitet, säger Tullens produktsäkerhetschef Jonna Neffling.

Stora partier vållar problem

I år har Tullen i synnerhet hittat problem i stora partier av livsmedel. Till exempel så har man underkänt fem stora partier ris från Indien och Pakistan samt nio apelsinpartier från Egypten och Israel på grund av att de innehållit för stora mängder bekämpningsmedel.

Därtill har fyra partier ekologiska produkter underkänts på grund av fynd av bekämpningsmedelsrester som strider mot lagstiftningen om ekologiska produkter. De underkända produkterna var spansk grönkål, tysk alkoholfri öl, peruansk quinoa och indiskt ashwagandhapulver.

Tullen uppger att man också har gett 43 importpartier anmärkningar på grund av bekämpningsmedelsresterna. Anmärkningar ges i sådana fall där den högsta tillåtna mängden bekämpningsmedel inte överskrids då man tar i beaktande analysmetodens mätosäkerhet.

Tullen: Produkter som kommer från länder utanför EU mest problematiska

De mest problematiska produkterna kommer vanligtvis från länder som är belägna långt från EU, enligt Tullen. Vissa bekämpningsmedel som är förbjudna i EU är dessutom tillåtna i länder utanför EU.

Även i Tullens senaste övervakning hade den största delen av de underkända produktpartierna sitt ursprung i länder utanför EU. Av dessa partier fördes ändå cirka en tredjedel in till Finland från ett annat EU-medlemsland, där partiet redan hade förtullats.

Tullen undersöker årligen att cirka 3 500 livsmedel och material som kommer i kontakt med livsmedel överensstämmer med föreskrifterna.

Vid riskbedömningen utnyttjas till exempel uppgifter om produktens ursprung och dess tillverkare.

Förändringar under odlingssäsongen och fel som inträffat under tillverkningsprocessen kan försämra kvaliteten på livsmedel, vilket betyder att problemen också kan vara slumpmässiga.

Diskussion om artikeln