Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Peter Strang vet att döden inte behöver vara plågsam – med sin expertis hjälper han Sverige i coronakrisen

Från 2020
Peter Strang i Daniel Olins studio.
Bildtext Peter Strang är en pionjär inom smärtlindring för svårt sjuka och inom vård i livets slutskede. I dessa coronatider har hans expertis varit speciellt efterfrågad.
Bild: Barbro Ahlstedt

Karlebybördige läkaren Peter Strang är en av Sveriges främsta experter inom vård i livets slutskede. Med en pågående pandemi efterfrågas hans kunskap mer än någonsin tidigare, men hur erbjuder man stöd åt personer som vet att de kommer att dö?

Det finns de som vill gå genom livet utan att tänka på hur det ska ta slut, och så finns det sådana som Peter Strang. Han är cancerläkare och professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet i Stockholm och har jobbat med svårt sjuka patienter i 40 års tid.

Strang har följt hundratals personer in i döden. För honom är döden inte skrämmande eller konstigt, utan snarare någonting naturligt.

– För mig har döden alltid varit en del av livet, säger Strang.

Alla har ändå inte samma naturliga inställning till döden som en erfaren läkare. Hur reagerar då människor när de får en dödlig diagnos?

– De flesta får först en kris. Men förvånansvärt fort så kommer folk på fötter. Många tänker att nu vill de göra viktiga saker, huvudsaker, inte bisaker. När döden blir synlig då blir livet ännu mer synligt.

Hurdana saker vill människor då göra?

– Det mesta handlar om gemenskap, vänskap och kärlek. Satsa på nära relationer. Väldigt få vill hinna resa jorden runt. Relationerna är återkommande.

En smärtfri död

Att döden alltid är en plågsam dödskamp är en felaktig bild av hur det verkligen går till, menar Peter Strang.

– Det brukar bli på ett helt annat sätt. Det brukar snarare bli ganska stillsamt.

När någon närstående har dött, då vet man att det kan på riktigt gälla mig.

Strang säger att god palliativ vård i första hand handlar om att kunna lindra symptomen och efter det ge ett existentiellt stöd. När den döende inte har smärtor är det också lättare att tackla dödsångesten.

Som en av pionjärerna när det kommer till smärtlindring inom svensk cancervård har han själv kunnat vara med och se till att det kan vara så.

Att vårda dödssjuka

Att som läkare vårda patienter i slutskedet av deras liv och erbjuda dem stöd är någonting som Peter Strang inte lärde sig vid Uppsala universitets medicinska fakultet.

– De praktiska sakerna inom sjukvården lär man sig rätt så snabbt, men de existentiella är svårare.

I dag kommer det naturligt för Strang att prata om döden, men som ung cancerläkare tyckte han att det var svårt att föra in samtalet på döden, utan att det blev skrämmande för de som var sjuka.

– Jag ville prata om de här frågorna men jag kände att jag inte riktigt hade redskapen. Därför var jag tvungen att lära mig att närma mig de här frågorna på ett naturligt sätt.

Peter Strang i Daniel Olins studio.
Bildtext Peter Strang berättar hur det är att arbeta i dödens gränsland när han gästar Daniel Olin i veckans avsnitt.
Bild: Barbro Ahlstedt

Med åren har han insett att många i livets slutskede vill prata om vad som kommer att hända, men att ingen vill prata om sin dödsångest med en läkare som är stressad och har bråttom. Därför strävar Strang efter att möta allvarligt sjuka patienter med ett lugn.

– Det har gett mig oerhört mycket och jag har ju haft samtal som jag vet att många andra läkare inte har haft.

Att vara med under den sista tiden i livet har även gjort att Strang har fått en inblick i någonting som få tar upp i Finland och Sverige. Dödsbäddssyner är nämligen inte ovanliga, men få pratar om dem då de inte vill verka förvirrade.

– De som har en klassisk dödsbäddsyn ser verkligen sin döda mormor. Och när jag frågar om inte detta är skrämmande då hon ju varit död i 30 år, då säger de nej tvärtom, hon är ju här för min skull.

Döden påminner om livet

Strang upplever att många börjar tänka på döden först när den närmar sig eller om någon i ens närhet dör.

– Kognitivt tänker vi alla på döden och vi vet att vem som helst kan bli påkörd av en buss, men vi tror inte att det kommer att hända oss. Men när någon närstående har dött, då vet man att det kan på riktigt gälla mig.

Med en pågående pandemi som hittills har skördat 1,3 miljoner liv runtom i världen gör döden sig ständigt påmind i vår vardag på ett annat sätt än tidigare. Särskilt i Strangs hemstad Stockholm, där coronaläget blivit mera akut igen.

– Vi är ju bra på att skydda oss mot dödsångest, men problemet är ju att det inte hjälper då vi har 6000 dödsfall redan nu, vilket är mycket.

PETER STRANG

Utöver sin forskning jobbar Peter Strang på Stockholms sjukhem där 500 cancerpatienter dör per år.

Att ständigt ha att göra med sjukdom, ångest och död låter kanske inte som något drömjobb, men Strang säger att han har lärt sig mycket av personer i livets slutskede. Bland annat att inte skjuta upp för många saker i livet.

– Vi vet vad som är viktigt, vi vet vad vi tycker om men vi säger ändå “sen, kanske nästa år, senare när jag blir pensionär”. Men när man blir pensionär skjuter man igen upp det till senare och sen plötsligt är man sjuk.

Peter Strang gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 16.11 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22.

Se hela intervjun på Yle Arenan och hör mer om Peter Strangs roll i arbetet mot coronaviruset i Sverige och om hans syn på landets coronastrategi:

Läkaren Peter Strang: Covid-döden kan vara stillsam och lugn - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln