Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo: Samarbete mellan olika myndigheter en lösning för att åtgärda problemet med kriminella unga

Från 2020
Inrikesminister Maria Ohisalo i närbild. Hon har en bekymrad min och munskydd på sig.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att regeringen strävar efter att öka samarbetet mellan olika myndigheter för att myndigheterna ska kunna ingripa i god tid.
Bild: Lehtikuva

Helsingin Sanomat rapporterade i går om 100-150 brottsbenägna ungdomar som håller till i Helsingfors stadskärna och en del förorter. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) kommenterade brottsligheten bland ungdomar för Yle på onsdag morgon.

Enligt Ohisalo, som hänvisar till experter, är den exceptionella coronatiden en av orsakerna till att problemen just nu har tillspetsats i huvudstadsregionen.

I och med vårens coronarestriktioner har det nödvändigtvis inte funnits hjälp och stöd att få på samma sätt som vanligt, säger Ohisalo.

– I allmänhet är ojämlikhet och sämre lott sådana faktorer som i värsta fall driver människor till desperata handlingar, säger Ohisalo.

Samarbetet mellan olika myndigheter viktigt

Enligt Ohisalo är personer med invandrarbakgrund överrepresenterade vad gäller vissa brott i Helsingfors - det kan man enligt henne se i statistiken.

– Det här är förstås en väldigt oroväckande utveckling som man försöker åtgärda genom samarbete mellan flera myndigheter, säger Ohisalo.

Det finns goda erfarenheter från tidigare av så kallad ankarverksamhet då polisen har samarbetat med olika myndigheter, till exempel socialarbetare, ungdomarbetare och psykiatriska sjukskötare, säger Ohisalo.

– Det finns väldigt goda bevis på att unga har blivit av med ett kriminell livsstil.

Enligt Ohisalo är det viktigt att varje ung skulle ha en trygg och pålitlig vuxen i sitt liv.

Också en blandad bostadspolitik och det att det finns billiga bostäder på olika håll i staden är viktigt för att bostadsområden inte ska segregeras, säger Ohisalo.

– Vi ska se till att exempelvis ungdomsutrymmen, skolor, bibliotek och hälsostationer är av hög kvalitet på alla håll i staden, skriver Ohisalo på Twitter.

Också statsminister Sanna Marin (SDP) har kommenterat ungdomsbrottsligheten på Twitter.

– Vi måste förhålla oss allvarligt till ungas brottslighet och gängbildning och vi måste ingripa nu, då vi fortfarande kan undvika att situationen tillspetsas.

– Gatorna ska vara trygga för alla, skriver Marin på Twitter.

Artikeln är en bearbetad förkortning av Yle Uutisets artikel "Sisäministeri Ohisalo Ylen Aamussa: Suomi on asiantuntijoiden mukaan vielä kaukana Ruotsin tilanteesta – pahimmillaan ongelmat voisivat kuitenkin kärjistyä jengiytymiseen" skriven av Pilvi Pitkäranta.
Artikeln översattes av Sonja Fredriksson.