Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Centertidningen Suomenmaa: “Valet av Väyrynen till partistyrelsen ingen självklarhet - svenska distriktet har dragit kurvorna raka”

Från 2020
Uppdaterad 11.11.2020 13:25.
Paavo Väyrynen
Bildtext Under de senaste åren har Väyrynen kritiserat hårt den sittande partiledningen och han har hunnit grunda både Medborgarpartiet och Sjustjärnerörelsen.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Centerns partiorgan Suomenmaa skjuter skarpt mot svenska distriktets nominering av förra partiledaren Paavo Väyrynen till partistyrelsen. Enligt partiorganet har det svenska distriktet glömt att kalla till höstmötet via Suomenmaa på det sätt distriktets egna stadgar förutsätter.

Kallelsen till mötet ska publiceras i Suomenmaa sju dagar före mötet. Någon sådan kallelse har alltså inte skickats ut och det gör nomineringen lagstridig.

Partiorganet skriver att valet av Väyrynen inte är någon "läpihuutojuttu" och att det svenska distriktet "har dragit kurvorna raka".

Enligt uppgifter i Suomenmaa har kallelser till höstmötet inte kommit på många år och ingen ska heller ha koll på vilka Centerföreningar som hör till det svenska distriktet.

Centerns svenska distriktet nominerade Paavo Väyrynen till sin kandidat till partistyrelsen i slutet av oktober.

Väyrynen är nu medlem i Centern i Malaxnejden

Väyrynen har en lång och färgstark karriär inom Centern bakom sig.

Han var ordförande under åren 1980-1990 och har innehaft flera tunga ministerposter, bland andra utrikes- och utrikeshandelsministerposterna.

Väyrynen har ställt upp i flera presidentval - senast för en valmansförening.

Har grundat Medborgarpartiet och Sjustjärnerörelsen i Finland

Under de senaste åren har Väyrynen kritiserat hårt den sittande partiledningen och han har hunnit grunda både Medborgarpartiet och Sjustjärnerörelsen.

Väyrynen anslöt sig på nytt till Centern, som medlem i Centern i Malaxnejden, tidigare i år.